Euroopansorvarinpensas1.jpg

Kuva: Wikipedia, Kurt Stüber: Euroopansorvarinpensaan kukkia

 

Oir, Oi, Th, Tharan - Spindle - Sorvarinpensas - Euonymus - Celastraceae

Euroopansorvarinpensas - Euonymus europaeus

Toteemit: Ukkosolennot, Valo-olennot, Ukkoslintu

Jumaluudet/Oppaat: Brigit, Lugh, Lucina, Thor, Kolme Kohtalotarta, Kehruun ja Kudonnan Jumalatar

Kirjain: OI, TH

Ogham: Oir, Oi, Tharan

Symboli: kypärä

Väri: valkoinen

Ajankohta vuodenkierrossa: kaikki vuodenajat, erityisesti loppukesä

Juhlat: Lammas, sadonkorjuujuhla

Avainsanat: täyttymys, ilo, mielihyvä, ilonaihe, makeus, suloisuus, valo, äkillinen oivallus, salamointi ja ukkonen, helpotus, vapautuminen, energia, valaistuminen, parhaimmat ponnistukset, tehtävän loppuun saattaminen, karman oikeudenmukaiset seuraukset, karmallinen sato

 

Euroopansorvarinpensas5.jpg

Kuva: Wikipedia: Kasvitaulu euroopansorvarinpensaasta (lähdettä ei ole mainittu)

 

Sorvarinpensaiden kasvisuku (Euonymus) kuuluu kelaskasvien (Celastraceae) heimoon. Sorvarinpensaat ovat nimensä mukaisesti pensaita tai pieniä puita, ja lajeja muunnoksineen on ainakin toistakymmentä, Wikipediassa on mainittu 14 lajia. Eräs niistä on euroopansorvarinpensas, Euonymus europaeus, josta oheiset kuvat ovat. Se kasvaa luonnonvaraisena Euroopassa Ruotsista etelään ja Espanjasta itään sekä Kaukasuksella ja Aasian länsiosissa. Suomessa sitä voi kasvattaa ainoastaan koristepensaana, mutta se menestyy kuitenkin Pohjois-Suomen myöten.

Euroopansorvarinpensas kukkii kesä-heinäkuussa pienin valkoisin kukin, joista kehittyy kirkkaanpunaisia hedelmiä syksyllä. Koristeellisen näköiset syvälohkoiset hedelmät roikkuvat hoikkien varsien päässä. Lehdet ovat soikean pitkänomaiset, raikkaan vihreät ja syysväriltään punertavat. Kuori on pehmeää ja harmaata. Koko kasvi on kaikilta osiltaan myrkyllinen. Sorvarinpensaan puuaines on kovaa, ja sitä on käytetty perinteisesti paitsi aitakasvina myös erilaisiin puutöihin sekä tarve-esineiden, kuten tappien, puolien ja värttinöiden valmistamiseen. Sorvarinpensaan englanninkielinen nimi tarkoittaakin mm. värttinää.

”Värttinä on kehräämisessä käytettävä työkalu. Se koostuu noin 30 senttimetriä pitkästä puupuikosta eli varresta, jonka toisessa päässä on paino eli kehrä. Varren yläpäässä on toisinaan koukku helpottamassa kehräämistä. Värttinän pyörivän liikkeen avulla kasvikuiduista tai karstatusta villasta saadaan yksinkertaista lankaa.” Wikipedia

 

Euroopansorvarinpensas4.jpg

Kuva: Wikipedia, Kurt Stüber: Euroopansorvarinpensaan hedelmiä

 

Ihmisen tietoisuudessa sorvarinpensas edustaa äkillisiä oivalluksia, jotka johtavat selkeään ymmärrykseen ja valaistumiseen. Tämän kasvin, tai kelttiläisen perinteen mukaan puun, energia tarjoaa tilan, jossa voi avautua sisäiselle tietämiselle, intuitiiviselle näkemiselle ja käsittämiselle. Joskus asiat kirkastuvat salamannopeasti, mutta tätä on yleensä edeltänyt pitempi prosessi, jossa voi olla osin tietoista etsintää ja reflektointia, osin alitajunnan tasolla tapahtunutta kysymysten käsittelyä. Sorvarinpensaan värähtelykentässä palapelin palaset loksahtavat paikoilleen hämmästyttävällä tavalla synnyttäen vahvan ilon ja tyydytyksen tunteen.

Sorvarinpensaan lahjaa voi hyödyntää tietoisesti vaikkapa oman elämänhistorian tarkastelussa ja sen katsomisessa uudella tavalla. Me ihmiset jäsennämme tavallisesti elämänkokemuksiamme kertomalla itsellemme tarinaa siitä, mitä tapahtui ja miten tapahtunut vaikutti meihin. Jokaisella on henkilöhistoriassaan traumaattisia kokemuksia, ja usein niihin liitetään tulkintaviitekehys tai tarina, joka ylläpitää trauman aiheuttamaa kipua ja kärsimystä. Kipu pitää kohdata ja läpikäydä, mutta jotta välttäisimme trauman uudelleen aktivoitumisen ja kipukierteen, meidän pitää muuttaa tarinaa etsimällä vaihtoehtoisia tulkintoja.

Itse sain aivan hiljattain tähän mahdollisuuden, kun lähdin tutkimaan enneagrammia ja selvittämään omaa persoonallisuustyyppiäni. Prosessi käynnisti sisäistä kuohuntaa ja aiheutti järkytystäkin, kun tunnistin itseni ja menneisyyteni oman tyyppini kuvauksesta. Samalla koin näkeväni itseni toisenlaisesta perspektiivistä, näkökulma laajeni, siihen tuli enemmän avaruutta, ymmärrystä ja hyväksyntää. Tajusin, että voin hahmottaa elämäni toisenlaisen tarinan muodossa ja että voin valita lempeämmän ja armollisemman version, sellaisen joka vapauttaa. Kaiken kaikkiaan enneagrammi vaikuttaa tarkastelusysteeminä hyvin hedelmälliseltä, se on arvokas itsetuntemuksen kasvattamisen ja muutoksen instrumentti.

Jos olet kiinnostunut tutustumaan enneagrammiin, suosittelen seuraavaa kirjaa, joka on saatavana myös suomeksi käännettynä:

Don Richard Riso & Russ Hudson: The Wisdom of the Enneagram; The Complete Guide to Psychological and Spiritual Growth for the Nine Personality Types

Sorvarinpensas kehottaa suorittamaan keskeneräiset tehtävät loppuun, sillä asioiden päätökseen saattaminen tuo tyydytystä ja vapauttaa aloittamaan uusia projekteja. Ei enää verukkeita, välttelyä ja viivyttelyä vaan kiinni hommiin ja eteenpäin vaikka pienin askelin. Kun tekee parhaansa ja saa jotain valmista aikaiseksi, silloin saa kokea iloa, mielihyvää ja täyttymystä, oli saavutus sitten pieni tai suuri. Ja pienikin saavutus voi olla syvemmältä koettuna suuri, jos sitä malttaa pysähtyä tunnustelemaan ja antaa itsensä nauttia kunnolla ennen kuin lähtee seuraavan haasteen kimppuun.

Kannattaa myös miettiä, mikä on oma tavoitetaso. Täydellisyyden tavoittelu voi hidastaa prosessia ja tuottaa tarpeetonta turhautumista, sillä tosiasiassa monesti vähempikin riittää aivan kelvolliseen lopputulokseen. Nykymaailmassa vain törmää aika usein ilmiöön ”kun mikään ei riitä”. Sellaisessa ilmapiirissä on oltava tarkkana ja ratkaistava itsenäisesti oma suhtautumistapansa, jotta voi aidosti iloita saavutuksistaan ja tuntea kiitollisuutta kokemastaan. Jos taas kunnianhimoa riittää ja motivaatio on vankalla pohjalla, mikä estää vaikka kurkottamasta tähtiin. Niin syntyy mestareita.

Sorvarinpensaan energian noustessa esille ennen tärkeän päätöksen tekoa, meitä neuvotaan pysähtymään ja tarkastelemaan huolella kaikkia asianhaaroja. Sekä yksityiskohtien kartoittaminen että kokonaiskuvan skannaaminen on viisasta. Kun on hankittu riittävästi tietoa ja pohdittu mahdollisia seurauksia, on aika päättää ja ryhtyä tuumasta toimeen. Sitä paitsi perusteellinen harkinta ei ole ristiriidassa intuition käyttämisen kanssa. Itse asiassa intuition ääni selkiintyy monesti juuri harkintaprosessin varrella ja vahvistaa lopulta tunnetta, että olen tekemässä oikean ratkaisun.

Elämänkokemusten ja etenkin niiden merkityksen tulkitseminen tarinoina on yhteistä kaikille ihmisille, ja tätä juttua kirjoittaessani oivalsin, kuinka hyvin tarina lähestymistapana sopii sorvarinpensaan symboliikan yhteyteen. Sorvarinpensaan symboli on kypärä, ja kun haluaa vaihtaa tarinaa niin, että se tukee paremmin selviytymistä ja hyvinvointia tässä hetkessä, on mahdollista vaihtaa sitä ajatuskypärää tai pehmeämmin mietintämyssyä, jonka alla teemme tulkintoja omasta elämästämme. Millainen olisi hedelmällinen mietintämyssy tuottamaan myönteisempiä tulkintoja menneisyydessä tapahtuneesta, sitä kannattaisi lähteä tutkimaan.

 

Euroopansorvarinpensas2.jpg

Kuva: Wikipedia, Pharaoh Han: Euroopansorvarinpensaan kukka ja kukkanuppuja

 

Toinen sorvarinpensaan symboleista, joka toimii tarinavertauksen kanssa, on värttinä, jolla kehrätään lankaa, sekä siitä johdettu ajatus kutomisesta, jossa langoista luodaan ainutkertainen lopputulos. Langat toimivat tarinan aineksina, ja menneisyys tarjoaa äärettömän määrän raaka-aineita kehruuseen. Sitten langoista kudotaan sellainen kudos, jolla on potentiaalia avata näkyville uudenlainen elämäntulkinta. Myös vanhoja lankoja voi käyttää, kun on ensin purkanut vanhentuneen kudoksen, tarinan, joka ei enää palvele tarkoitustaan, ja katsonut, miten olisi mahdollista uusiokäyttää materiaalia uuteen enemmän voimaannuttavaan tulkintaan.

Sorvarinpensaan teemoista löytyy yhtymäkohtia monien kulttuurien mytologisiin kertomuksiin. Värttinä eli kehräin ja kutominen yhdistävät tämän kasvin luonnollisesti kehräämisen ja kutomisen jumalattariin, joita ovat esimerkiksi skandinaavisen mytologian Nornat sekä kreikkalaisten Kohtalottaret, elämänlangan kehrääjät, kutojat ja katkaisijat. Tarinan mukaan ihmiselämän kudos muotoutui heidän käsiensä kautta, ja tähän sisältyi myös ajatus elämänlangan katkeamisesta kuolemassa kohtalon voimien tahdosta. Tarinat kertovat myös sankareista, jotka löysivät tiensä valtaviin maanalaisiin luoliin, missä kohtalon jumalattaret asustivat. Siellä oli mahdollista muuttaa kohtalon kulkua purkamalla ja uudelleen kutomalla osa elämän kuvakudoksesta. Koko elämän kudos oli kuitenkin niin monimutkainen, että vain jumalattaret pystyivät seuraamaan yksittäisen langan kulkua ja kutomaan sen uudella tavalla.

Modernin psykologian valossa manalan voi ymmärtää ihmisen tietoisuuden pimeänä tai oikeammin pimennossa olevana puolena, ja sankari on se, joka uskaltaa lähteä tutkimaan oman psyykensä varjoa. Mehän tiedämme, että ilman varjotyöskentelyä todellista muutosta ei voi tapahtua, ja juuri varjon kohtaaminen ja käsittely luo edellytykset elämää ohjaavan tarinan muuttamiselle. Mutta keitä sitten ovat kohtalottaret, joita ilman muutos ei tarujen mukaan onnistu?! Kenties he kuvastavat ihmisen korkeamman minän laaja-alaisempaa visiota ja ohjausta persoonan näkökulman jäädessä aina jollain tavalla rajallisemmaksi. Mikäli mytologinen perinne ja sen psykologinen tulkinta kutsuvat löytöretkelle, aiheesta löytyy varmasti loputon määrä inspiroivaa tietoa ja kirjallisuutta.

 

V%C3%A4rttin%C3%A4.jpg

Kuva: Wikipedia, Grizzlymountainarts: Värttinä


Sorvarinpensas kehottaa vahvasti keskittymään omien asioiden hoitamiseen ja kasvattamaan positiivista uskoa ja luottamusta tehtävistä selviytymiseen. Ei pidä liikaa sotkea itseään muiden tarinoihin, vaan kannattaa pitää huolta rajanvedosta ja toimia itsenäisesti keskittyen omaan elämäntehtäväänsä. Toisaalta tämän kasvin energia kutsuu myös osallistumaan yhteisölliseen toimintaan, jakamaan yhteisiä päämääriä toisten kanssa ja kehittämään koko sitä laajempaa yhteisöä, jossa elämme. Silloin kudotaan yhdessä jaettua kuvakudosta, johon tallennetaan kaikkia osallistujia yhdistäviä arvoja ja tavoitteita.

Meiltä Tampereen Tesomalta löytyy aivan kirjaimellinen esimerkki yhteisöllisestä kudoksesta, nimittäin Tesoman Hyvinvointikeskuksessa yhteisökahvilan monitoimitilan kupeessa oleva mummonneliötaulu. Tämä yhteisötaideteos on virkattu paikallisessa käsityökerhossa useiden tekijöiden yhteisprojektina, johon ovat osallistuneet ”satunnaiset kulkijat, ’vakiovirkkaajat’ sekä erilaisten hankkeiden työntekijät”. Työ ilmentää mielestäni hienosti ajatusta alueen asukkaiden aktiivisuuden, vuorovaikutuksen ja toiminnan mahdollisuuksien tukemisesta yhteisellä kohtaamispaikalla.

 

Yhteis%C3%B6taideteos2.jpg

Kuva: Tesoman hyvinvointikeskus, Tampere (MK)

 

Ehdotuksia:

Käytä luovaa ilmaisua, kun pyrit tekemään näkyväksi elämäsi tarinaa ja kertomaan sen uudella tavalla. Voit kokeilla esim. psykodraamaa, taideterapiaa tai luovaa kirjoittamista.

Lue jokin kirja, jossa käsitellään ihmisen tarinaa ja sen muuttamista. Itseeni teki hiljattain suuren vaikutuksen tanskalaisen Peter Høegin kirja Sinun silmiesi kautta, jossa tarinanäkökulma oli keskeisenä teemana.

 

”The wisdom of the Green Man encourages us to follow our deepest desires, in order that our destiny can reveal itself in the outer world.” John Matthews (The Spirit of Nature Oracle)

”I am the candle within you. What inspires you? How can you keep that inner light burning, even in great darkness? I help you embrace change and appreciate your own insight and sudden flashes of knowing. I help you awaken, take yourself seriously. I am your hope and your inner light, and I am here to remind you of your awesome potential and creative nature. Let me inspire you. Let me fill you with a sense of contentment and the realization that you have done well.” Sharlyn Hidalgo (Celtic Tree Oracle)

 

Lähteitä:

Hidalgo, Sharlyn (2017): Celtic Tree Oracle; Illustrated by Jimmy Manton

Hidalgo, Sharlyn (2016): The Healing Power of Trees: Spiritual Journeys Through the Celtic Tree Calendar

Matthews, John & Worthington, Will (2018): The Spirit of Nature Oracle; Ancient wisdom from the Green Man and the Celtic Ogam tree alphabet

Nettilähteitä:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Sorvarinpensaat

https://fi.wikipedia.org/wiki/Euroopansorvarinpensas

 

Kuva: Sorvarinpensas (Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle)

22%20Sorvarinpensas.jpg