Koad ~ Grove ~ Samhain ~ 31.10.

Lokakuun viimeinen, Pyhän Lehdon Päivä, on tärkein juhlapäivä kelttiläisessä kosmologiassa. Se edustaa kaikkea tietoa, temppeliä, pyhistä pyhintä ja suurta hiljaisuutta. Päivän täyttää ja sitä ympäröi näkymättömän voiman suojaus, jonka turvin ihminen voi astua pyhään tilaan. Samhain päättää kuluneen vuoden kelttien kalenterissa, ja siitä alkaa uusi vuoden kierto. Samhainilla on vastaavuutensa halloweenin (Hallowmas, All Hallows, Halloween) kanssa, jonka vietossa on säilynyt osin samoja piirteitä kuin vanhemmassa perinteessä.

Wikipedia kertoo: ”Samhain tai samain on muinaiskelttien halloweenia vastaava juhla. Nimi ”samain” tulee luultavasti sanoista kesän (samrad) loppu (fain), ja se oli kesäkauden ja sadonkorjuun päättymisen juhla, jota vietettiin loka-marraskuussa.”

Sharlyn Hidalgo antaa puuoraakkelissaan Celtic Tree Oracle Pyhälle Lehdolle seuraavat avainsanat: kaikki tieto, hiljaisuus, meditaatio, rukous, vihkimys, Suuri Henki, Alkulähde, Mysteeri, temppeli, pyhät paikat, yhtenäisyys, ykseys, yhteisö, puiden opetukset, jumaluus, uudelleen sitoutuminen henkiselle polulle, kommunikointi esivanhempien kanssa, yhteys henkeen, ykseystietoisuus, universaali äly, toteemit, oppaat ja jumaluudet spirituaalisella tasolla, rakkaat ja eläimet, jotka ovat siirtyneet rajan taakse.

Sharlyn Hidalgo kirjoittaa: “Listen for messages from the ancestors. Meditate. Contemplate death. The Celts readily made space for the dead and believed they sent healing, guidance, and support for the living. What messages are they sending you? Remember that these beings are your support team, and that you are loved and cherished. Perhaps your relatives were limited within their personalities while they were alive, and your history with them is not that positive. In spirit, however, they are open to a greater sense of wisdom and love to share with you.”

Päivä on portti ja portaali, vedenjakaja ja rajapinta, jossa raja näkyvän ja näkymättömän välillä ohenee ja katoaa hetkeksi yhdistäen maan ja taivaan, elävät ja kuolleet, ulkoisen ja sisäisen maailman. Kommunikaatio eri tasojen ja olentojen välillä helpottuu ja tulee mahdolliseksi. Elämän ykseys konkretisoituu, sillä mehän tiedämme jo ennakolta, että kaikki on värähtelyä ja yhteydessä toisiinsa. Elämme jaetussa kentässä, mutta nyt paitsi tiedämme tämän, myös koemme sen, mikäli annamme sille tilaa ja antaudumme tälle kokemukselle.

Päivän syvempi olemus avautuu hiljentymisen kautta. On paikallaan vetäytyä meditoimaan ja rukoilemaan omassa yksityisessä tilassa. Sopivan miljöön rakentaminen tähän tarkoitukseen helpottaa hiljaisuuteen laskeutumista ja auttaa palaamaan sinne myös arjen koittaessa. Olen meditoinut vuosia, vaikka välillä hyvinkin epäsäännöllisesti. Viime aikoina meditointini on muuttunut, ja sen sijaan, että tekisin pitkän kanavointimeditaation, olen valinnut lyhyemmän hiljentymistavan, jossa yhdistyvät tietoinen läsnäolo, hengityksen seuraaminen ja lisäksi pieni korkeamman värähtelyn kanavointi maaplaneetalle. Tällä tavalla jaksan keskittyä paremmin ja usein jopa päivittäin. Jos tämä ei onnistu, voin rukoilla ja lähettää mielessäni enkeleitä maailmalle.

Ehkä lokakuun viimeisen päivän voisi omistaa pitemmälle hiljentymiselle ja mennä samalla syvemmälle itsetutkiskelussa. Voisi ajatella niin, että sinä päivänä perustaisi ikään kuin tukevan pohjan tulevan vuoden hiljentymisille ja huomioisi erityisesti meditoinnin laajan ja kauaskantoisen vaikutuksen. Se mitä minä teen ja mitä minä olen, vaikuttaa paitsi omaan elämääni myös kaikkeen muuhun ympärilläni. Omien valintojeni vaikutukset ovat suuremmat kuin usein käsitänkään.

Minulle on ollut avuksi lähestyä hiljentymistä läsnäolon kautta. Eckhart Tollen opetukset ovat tehneet vaikutuksen yksinkertaisuudellaan, hänen lähestymistapansa resonoi vahvasti. Läsnäolon voima on lapsuudesta asti tuttua mutta sittemmin kadotettua, sillä kaikenlainen suorittaminen, myös meditoinnin suorittaminen, vie pois läsnäolon tilasta. Mutta nyt voin palata olemaan läsnä, voin kokea puhtaan tietoisuuden selkeyden, rauhan ja ilon. Voin kokea Olemisen ja Elämän. Varmasti moni teistä on tutustunut Eckhart Tollen tuotantoon, mutta haluan silti suositella etenkin hänen ensimmäistä jo yli kahdenkymmenen vuoden takaista teostaan Läsnäolon voima, Tie henkiseen heräämiseen. Sen ohessa toimii oppaana kirja Harjoituksia Läsnäolon voimasta. Eckhart Tollella on myös kanava YouTubessa, ”Awaken to a life of purpose ja presence”, josta löytyy hyviä videoita eri aiheista ja elämän kysymyksistä nojautuen läsnäolon harjoittamiseen.

Kuoleman teeman käsittely liittyy Päivän syvempään olemukseen niin vahvasti, että sitä ei voi ohittaa. Tämänhetkinen suhteeni kuolemaan näyttäytyy kirkkaammin käsillä olevan hetken valossa. Kuolemasuhteessa paljastuu myös suhde elämään. Itselläni meni hyvin pitkään, oikeastaan vuosikymmeniä tämän kysymyksen prosessoinnissa. Vaikka olen aina pitänyt itsestään selvyytenä elämän jatkumista kuoleman jälkeen, ei ole ollut helppoa työstää kaikkea sitä, minkä ihminen joutuu kokemaan fyysisessä kehossa elämisessä, vanhenemisessa, sairastamisessa ja lopulta kuolemisessa. Aloin pelätä kuolemaa, tai ehkä pikemminkin ajatusta kuolemasta, kun sairastuin vaikeasti ja jouduin pitkiä aikoja kamppailemaan rajujen oireiden kanssa.

Mutta tähän päivään mennessä olen jo löytänyt eräänlaisen rauhan suhteessa kuolemaan, ja se rauha on syntynyt elämän syvemmän hyväksymisen, sallivamman antautumisen kautta. Suhteeni henkimaailmaan on myös sen verran vahvistunut, että verho tämän maailman ja tuonpuoleisen välillä on nyt läpikuultavampi kuin aikaisemmin. Olen aikoinaan unessa kokenut kuolemisen ja kehosta irtaantumisen, ja sen unen muisto on edelleen elävänä minussa, minä siis tiedän, miltä kuoleminen tuntuu. Tosiasia on, että olemme kaikki kuolemattomia, henkemme on ikuinen, ja se vain siirtyy tilasta ja maailmasta toiseen. Tietoisuus jatkuu muuttumattomana. Kuoleman kohtaaminen ja hyväksyminen luo lopulta valtavan vapauttavan tunteen, ja syvä rauha laskeutuu ihmisen sisimpään. Tänä Päivänä mietiskele kuolemaa ja muista samalla, että olet Ikuinen Henki.

Koska Päivä on silta, siltä avautuu tavanomaista laajemmat näkymät elämään. Voin mietiskellä koko elämänkaartani tässä inkarnaatiossa ja halutessani voin katsoa myös kauemmaksi taaksepäin menneisiin elämiin pyrkien erottamaan punaisen langan, joka yhdistää erilaisia maanpäällisiä kokemuksiani fyysisessä kehossa. Kaikilla kokemuksilla on myös henkinen ulottuvuus, vaikka se ei pinnallisesti tarkastellen olisikaan itsestään selvää. Oivaltaessani pääteeman alan vähitellen saavuttaa yksityiskohtaisempaa ja kokonaisvaltaisempaa ymmärrystä omasta henkisestä tiestäni.

Tästä näkökulmasta kuolema toimii muuttumisen, muuntumisen ja transformaation vertauskuvana. Elämänkaaren aikana tapahtuva muutos voi olla vähittäistä lähes huomaamatonta muuntumista tai sitten dramaattisempia muodonmuutoksia isojen kriisivaiheiden kautta. Ihmisen pitkä vihkimystie kuvaa tätä sisäisen kuolemisen ja uudelleensyntymisen polkua, jota jokainen maan päälle inkarnoitunut ihminen perimältään kulkee omaa tahtiaan. Vihkimystiehen perehtyminen avaa huikeita näkymiä ihmisen kasvun ja kehityksen potentiaaleihin. Itse tie on kuitenkin kuljettava kaikkinensa, ja se on se rankempi osuus, kuten tiedämme. Sydämen alueen henkinen kehitys on ratkaisevassa roolissa vihkimystien kehitysvaiheiden läpi kulkemisessa. Jos tämä teema on sinulle ajankohtainen, lue Asger Lorentsenin kirja Sydämen parantava valo (Aurinko-Maa), se on syvällisesti oivaltava, ymmärrystä avaava ja sielua lohduttava teos.

Hiljenny katsomaan, ole ennakkoluuloton ja rohkea, uskalla nähdä totuuteen eli siihen kuka olet ja mitä olet tullut tänne selvittelemään. Ja ennen kaikkea, mikä on perimmäinen tehtäväsi, sillä se on ensisijainen elämän muuttuvien tilanteiden tullessa ja mennessä. Kun menee riittävän syvälle, havaitsee, että todellinen tehtävä ehkä onkin sillanrakentajana toimiminen taivaan eli henkisen maailman ja maan eli fyysisen maailman välillä. Olemme monet sillanrakentajia ja tässä tehtävässä toimimme kukin omalla erityisellä tavallamme niin kauan, kunnes taivas on saatu rakennettua maan päälle ja Maasta on tullut parempi ja tasa-arvoisempi paikka elää kaikille eläville olennoille.

Lokakuun viimeisenä kehotetaan myös vahvistamaan suhdetta omiin henkisiin oppaisiin. Minulle oppaat merkitsevät erityisesti arkkienkeleitä, enkeleitä ja ylösnousseita mestareita. Myös jotkin eläimet ja linnut toimivat tässä tehtävässä, viisautta on valtavasti kaikkialla luonnossa. Virittäydy omalla tavallasi selvittämään, keitä oppaasi ovat ja ottamaan heihin sisäisesti yhteyttä, tiedät kyllä, mitkä olennot vetävät sinua puoleensa ja tuntuvat rakkaammilta ja läheisemmiltä kuin toiset. Itse kuljen kristustietä, joten Jeesus ja Maria ovat minulle tärkeimmät sisätason mestarit, ja heidän voimansa ja rakkautensa kannattelee minua elämän haasteiden keskellä. Arkkienkeleistä Mikael ja Rafael ovat aina läsnä enkeleittensä välityksellä, ja luonnosta etenkin koiraeläimet ja varislinnut. Mutta meillä jokaisella on sisäinen yhteys moniin henkitason oppaisiin, joten kannattaa käyttää aikaa heihin tutustumiseen. Jälleen kerran, hiljentyminen ja meditointi avaavat kanavia oppaisiin.

Virittäytymisen apuna käytän usein erilaisia oraakkelikortteja, joista ehdoton suosikkini on Alana Fairchildin Crystal Mandala Oracle, Channel the Power of Heaven and Earth (Blue Angel Publishing). Pakassa on 54 upeaa jalokivimandalakorttia, jotka ilmentävät eri enkeleiden, mestareiden ja jumalattarien energioita. Alana Fairchildin laaja tuotanto on kaiken kaikkiaan erittäin korkeatasoista ja syvällistä, ja jos olet englannin kielen taitoinen, suosittelen tutustumaan häneltä löytyviin vaihtoehtoihin. Olen itse saanut hänen kannustavista teksteistään ja upeasti kuvitetuista korteistaan paljon henkistä tukea omien sisäisten prosessieni läpikäymiseen.

Pyhä Lehto on se miljöö, jossa Päivän mahdollisuudet, piilevät potentiaalit, ilmentyvät ja tulevat todeksi. Pyhä Lehto voi olla kollektiivin jakama maaginen viitekehys tai hyvin yksityinen luontokohde, jonka juuri sinä olet valinnut pyhän läsnäolon aistimiseen ja kokemiseen. Aina ja kaikkialla se on kuitenkin olemukseltaan koskemattoman paratiisin kaltainen suojattu ja siunattu tila, elämän lähde ja ihmeiden tyyssija. Se voi olla konkreettinen tai kuvitteellinen paikka, oikea luontokohde tai mielikuvituksen luoma lehto. Sen muodon ja sisällön päätät sinä omien toiveittesi ja tarpeittesi pohjalta. Millainen on sinun Pyhä Lehtosi? Onko se jokin sinulle rakas luontokohde, jossa vierailet mielelläsi, vai onko se sisäisten mielikuviesi synnyttämä luontomiljöö, jonne käyt lepäämään ja mietiskelemään? Tilanteesta riippuen se voi tietenkin olla kumpi tahansa. Itselläni on kolme Pyhää Lehtoa, joista yksi on tuttu ja lempeä läntinen sammalmetsä, toinen on kaipuuni kohde jylhä itäinen aarniometsä ja kolmas valoisa, rehevä ja eksoottinen mielikuvituslehto.

Pyhä Lehto on kaikkien puiden opetuksen yhteinen summa ja tiivistymä, kokonaisvaltainen, syvä, korkea ja laaja-alainen viisaus. Tämä luonnollinen tieto ja viisaus on meissä ihmisissä sisäisesti, oman sielumme ja henkemme lehdossa. Kun käännyt sisäänpäin mietiskelemään ja visualisoit itsesi istumassa pyhässä lehdossasi, voit rauhoittua, virkistyä ja uudistua yhteydessä henkiseen ohjaukseesi. Tämä tila on aina sinulle avoinna, se on turvallinen lepopaikka, mahdollisuus aitojen tuntojen läpikäymiseen, ja sieltä avautuu valoisa polku eteenpäin kohti uusia kokemuksia.

Sharlyn Hidalgo tiivistää kirjassaan The Healing Power of Trees: ”We seek wisdom by choosing to see past illusions. The Grove offers us insight into the nature of reality, the true principles of the universe, and unity consciousness. The Grove also gives support when we are working towards a goal for the common good. As sacred ground and the central place of balance and infinite possibility, the Grove is the void from which all things are manifested and to which all things return. Within it is the mystery. We can learn to interact with the mystery but can never explain it. The color is many shades of green.”

Ja jo etukäteen: Oikein hyvää ja rauhallista lokakuun viimeistä ja samalla myös pyhäinpäivää kaikille!

 

Lähteitä:

Fairchild, Alana: Crystal Mandala Oracle; Channel the Power of Heaven and Earth

Hidalgo, Sharlyn: The Healing Power of Trees; Spiritual Journeys through the Celtic Tree Calendar

Hidalgo, Sharlyn: Celtic Tree Oracle & Guidebook

Lorentsen, Asger: Sydämen parantava valo

Tolle, Eckhart: Läsnäolon voima; Tie henkiseen heräämiseen

Tolle, Eckhart: Harjoituksia läsnäolon voimasta

https://m.youtube.com/c/EckhartTolle/

 

Kuvassa Pyhän Lehdon kortti Sharlyn Hidalgon Kelttiläisestä puuoraakkelista

Pyh%C3%A4%20Lehto.jpg