Hei kaikille pitkästä aikaa!

Samalla kun virittelen tässä hissukseen inspiraatiota kirjoittamiseen, ajattelin jakaa teille vanhemman juttuni aromaterapiasta. Siinä on kuvausta mm. sydäntyöskentelyyn sopivista eteerisistä öljyistä. Lukemisen iloa!

Kuva: FB AromaPower ~ By Essence of Soul ~

 

Aromatherapy.jpg

 

Kaikki teoriat ovat harmaita, mutta vihreä ja väräjävä on elämän puu.

Goethe

 

Pintaa syvemmälle

 

Aromaterapia on tänä päivänä jo monelle tuttu hoitomuoto. Eteerisiin öljyihin on helppo tutustua, sillä niitä myydään monissa luontaistuoteliikkeissä, tavarataloissa ja nettikaupoissa. Koulutetut aromaterapeutit tarjoavat erilaisia palveluitaan. Tavallinen mielikuva aromaterapiasta lienee, että se tarkoittaa kehon hierontaa tuoksuvilla eteerisillä öljyillä tai tuoksujen käyttöä rentouttamiseksi tai mielialan kohentamiseksi.

 

Eteerisillä öljyillä on kuitenkin myös sellaisia käyttömahdollisuuksia, jotka kohdistuvat syvemmälle ihmisen henkiselle alueelle. Tuoksuja voidaan käyttää hiljentymisen, rukouksen ja meditaation yhteydessä, jolloin niiden vaikutukset tukevat ja lisäävät henkisen harjoituksen tehoa. Henkisestä kasvusta kiinnostuneen ihmisen kannattaakin tehdä tuttavuutta eteeristen öljyjen hienovireisten ja syväluotaavien vaikutusten kanssa.

 

Eteeristen öljyjen käyttö

 

Aromaterapia tarkoittaa hoitamista eteerisillä öljyillä. Eteeriset öljyt puolestaan saadaan erilaisista luonnonvaraisista tai viljellyistä kasveista eristämällä niistä haihtuvat ainesosat, kasvien essenssi. Eteeriset öljyt ovat hyvin tiiviitä ja voimakkaasti tuoksuvia aineita, ja niitä käytetäänkin varsin pieninä määrinä haluttuun tarkoitukseen. Esimerkiksi huoneilman raikastamiseksi voidaan valita sitruunaöljyä (Citrus limonum), jota tipautetaan pari tippaa tuoksulyhdyn veden pinnalle. Vesimaljan alle sytytetään lämpökynttilä, joka lämmittää veden ja haihduttaa samalla sitruunan eteeriset tuoksumolekyylit huoneilmaan. Sitruunan tuoksu rauhoittaa, virkistää ja edistää keskittymiskykyä, ja lisäksi sillä on ilmaa puhdistavia antiseptisiä ominaisuuksia.

 

Eteerisiä öljyjä voidaan käyttää lukuisilla muillakin tavoilla kuin huoneilman raikastajina ja puhdistajina tuoksulyhdyssä. Aromahieronta ja aromakylvyt hoitavat ihmisen koko kehoa ja vaikuttavat terapeuttisesti myös tunnealueella ja mielen tasolla. Henkisen hyvinvoinnin ja kasvun edistämiseksi valitaan tähän tarkoitukseen sopivat eteeristen öljyjen käyttötavat. Aloittelijalle helppo ja yksinkertainen tapa on tipauttaa tippa mieleistä öljyä nenäliinaan ja hengitellä sitä hiljentymishetken aikana. Pieni öljypullo ja nenäliina kulkevat vaivattomasti mukana, ja näin tuoksusta pääsee nauttimaan monissa tilanteissa ehkä lyhyidenkin taukojen aikana.

 

Hiljentyminen, rukous ja meditaatio

 

Mikäli hiljentyminen, meditaatio ja rukous ovat tulleet osaksi säännöllistä elämää, voi eteeristä öljyä käyttää hiljentymishuoneen tuoksulyhdyssä puhdistamaan tilan energeettisia värähtelyjä. Kokonaisvaltaisia puhdistajia ovat etenkin laventeli (Lavandula angustifolia) ja kataja (Juniperus communis). Hyviä vaihtoehtoja ovat myös eukalyptus (Eucalyptus radiata), greippi (Citrus paradisi), mänty (Pinus sylvestris) ja rosmariini (Rosmarinus officinalis). Öljyn valinnassa tulee aina huomioida sen sopivuus itselle, sillä esimerkiksi rosmariini kohottaa verenpainetta eikä sovi epileptikoille eikä raskaana oleville. Eteeristen öljyjen kontraindikaatiot eli käyttörajoitukset kannattaa tarkistaa alan oppaista. Tarvittaessa voi kääntyä koulutetun aromaterapeutin puoleen.

 

Itse hiljentymisen tueksi valitaan eteerinen öljy, jonka vaikutukset henkisellä tasolla vastaavat meditaation tai rukouksen tarkoitusta. Jotkin öljyt, kuten frankinsensi (Boswellia carterii), ovat erityisen omiaan luomaan meditatiivista sisäistä tilaa hidastamalla ja syventämällä hengitystä ja rentouttamalla koko kehoa. Eräs meditaation onnistumiselle tärkeä seikka on juuri perusteellinen rentoutuminen ja kehon ja mielen jännitysten laukeaminen ennen varsinaisen meditaation aloittamista. Toisaalta meditaatioöljy ei saisi olla liian rauhoittava tai peräti unettava, jottei keskittymiskyky pääsisi herpaantumaan mietiskelyn aikana. Rentoutuneessa tilassakin mielen on pysyttävä kirkkaana ja valppaana, silloin meditaatiosta on hyötyä ihmiselle.

 

Eräs tärkeimpiä henkisen kasvun edistäjiä on säännöllinen meditaatio. Sen tulee olla päivittäistä ja systemaattista siten, että tiettyä meditaatiomenetelmää noudatetaan riittävän pitkän aikaa, jotta se alkaa tuottaa myönteisiä vaikutuksia. Meditaatiomenetelmiä on monenlaisia, ja ne voivat olla erilaisiin taustafilosofioihin tai traditioihin kytkeytyviä. Otan esimerkkejä eteeristen öljyjen käytöstä kahden toisistaan poikkeavan meditaatiomenetelmän yhteydessä. Ensimmäinen edustaa sellaista mietiskelyn tapaa, jossa hiljennytään ja kohdennetaan huomio energiakeskuksiin eli chakroihin sekä niiden läpi virtaavaan elämänenergiaan eli pranaan. Toinen menetelmä on sydänmeditaatio, jossa sydänkeskus vähitellen herkistyy ja avautuu universaalin elävän valon ja rakkauden virtauksille. 

 

Eteeriset öljyt chakrameditaatiossa

 

Chakrameditaatiossa, kuten kaikissa meditaatioissa, rentoutetaan ensin koko keho ja hiljennetään tietoinen mieli, jonka jälkeen tietoisuus viedään kevyesti kuhunkin chakraan yksi kerrallaan. Tämä voidaan tehdä esimerkiksi siten, että käydään läpi kaikki seitsemän päächakraa alhaalta ylöspäin yhden meditaation aikana. On myös mahdollista tehdä yhden chakran meditaatioita niin pitkän aikaa, kuin se tuntuu sopivalta ja tarpeelliselta, ja siirtyä vasta sitten seuraavan chakran mietiskelyyn. Chakrameditaatio avaa, puhdistaa ja lataa energiakeskuksia. Meditaation aikana voi tulla tietoiseksi kunkin chakran tilasta ja tasapainosta sekä mahdollisesta yliaktiivisuudesta tai heikosta toiminnasta. Eteeristen öljyjen valinnan avulla tuetaan chakrojen harmonista toimintaa ja pyritään palauttamaan tasapaino silloin, kun chakra syystä tai toisesta toimii epäharmonisesti.

 

Eteerisiä öljyjä käytetään meditaation tukena joko tuoksulyhdyssä polttamalla tai nenäliinaan tiputettuina hengittelyä varten. Kun kaikki chakrat käydään läpi samalla kertaa, tuoksuksi voi valita öljyn, joka puhdistaa, tehostaa tai tasapainottaa energiavirtausta koko chakrajärjestelmässä. Puhdistavia eteerisiä öljyjä ovat kataja (Juniperus communis), piparminttu (Mentha piperita) ja mänty (Pinus sylvestris). Kokonaisvaltaisesti tasapainottavia öljyjä ovat puolestaan laventeli (Lavandula angustifolia), ravintsara (Cinnamomum camphora) ja vetiver (Vetiveria zizanoides). Kaikkien chakrojen energisointiin sopivat mirha (Commiphora molmol tai Commiphora myrrhanee), mustapippuri (Piper nigrum) ja patsuli (Pogostemon cablin tai Pogostemon patchouli).

 

Yksittäisen chakran parissa työskentelyyn sopii paremmin menettely, jossa eteerisiä öljyjä käytetään vaihtelevasti ja monipuolisesti sen perusteella, millaisia havaintoja chakrasta tehdään pitemmällä aikavälillä koko meditaatioprosessin aikana. Esimerkiksi ensimmäiseen chakraan, juurichakraan, keskittyminen voi tuottaa havainnon, että energiakeskuksen alueella on liian vähän elinvoimaa. Tällöin on hyvä ottaa käyttöön mirhaöljy, sillä se vahvistaa ja energisoi juurichakraa.

 

Jos tuntuu siltä, että energiat liikkuvat ylemmissä chakroissa ja ihminen elää päässään, voi juurichakran alueella käyttää patsulia, jolla on erinomaisen maaduttava ja jalat maahan tuova vaikutus. Vetiverillä sen sijaan on hyvin rauhoittava ja tasapainottava vaikutus juurichakraan. Samalla vetiver tasoittaa energiankulkua kaikkien chakrojen läpi.

 

Eteerisiä öljyjä käytetään myös hieronnassa, jolloin ne sekoitetaan sopivaan kasviöljyyn miedoksi laimennokseksi. Sekoitusta hierotaan iholle niin, että se vaikuttaa haluttuun chakraan ja tukee tällä tavalla meditaation tarkoitusta. Oman sekoituksen voi tehdä tummaan lasiseen pikkupulloon, jota säilytetään viileässä, valolta suojatussa paikassa. Pohjaöljyksi sopivat kylmäpuristetut kasviöljyt, kuten manteli-, auringonkukka-, oliivi- tai seesamiöljy. Kevyitä vaihtoehtoja ovat jojobaöljy ja viinirypäleensiemenöljy. Oikean laimennoksen aikaansaamiseksi on noudatettava annosteluohjeita. Jos pohjaöljyä käytetään 10 ml, eteeristä öljyä lisätään siihen 1-2 tippaa öljystä riippuen. Kun kyseessä on henkisen alueen hoito, sekoituksen tulee olla erittäin mieto, vahvuudeltaan 0,5-1 %.

 

Chakrojen parissa työskentely on arvokas tapa vauhdittaa omaa henkistä kasvua ja kehitystä. Kukin seitsemästä päächakrasta liittyy tiettyihin ihmisenä olemisen kokemusalueisiin ja elämänläksyihin sekä vuorovaikutukseen muun maailman ja perimmältään koko todellisuuden kanssa. On tärkeää, että elämänenergia virtaa tasaisesti ja esteettä chakrojen läpi, sillä silloin ihminen kokee itsensä terveeksi ja hyvinvoivaksi ja hänellä on toimiva ja tyydytystä tuottava suhde ympäristönsä kanssa. Ihmisenä kasvaminen ja kehittyminen pitää sisällään muutoksia, haasteita, vaikeuksia ja kriisejä, jotka usein saavat aikaan epätasapainotiloja chakrojen toiminnassa. Meditaation ja eteeristen öljyjen avulla tapahtuvan chakratyöskentelyn keinoin voimme herkistyä kuuntelemaan ja tiedostamaan itsessämme meneillään olevia henkisiä prosesseja. Samalla voimme pitää huolta siitä, että pysymme elinvoimaisina ja jaksamme luovasti kohdata elämän ja ihmisenä olemisen moninaiset haasteet.

 

Eteeriset öljyt sydänmeditaatiossa

 

Sydänmeditaatiossa työskennellään ihmisen sydänchakran parissa ja välityksellä. Sydänchakra on kaikkia seitsemää chakraa yhdistävä keskuschakra, joka sijaitsee rinnan kohdalla ja selkäpuolella vähän fyysisen sydämen yläpuolella. Ennen sydänmeditaation aloittamista keho rentoutetaan ja tietoinen mieli hiljennetään samaan tapaan kuin chakrameditaatiossa tai muissa meditaatioissa. Tämän jälkeen tietoisuus viedään kevyesti sydänkeskukseen ja annetaan sen levätä siellä.

 

Sen jälkeen avaudutaan maailmankaikkeuden sydämelle sanomalla hiljaa ja vilpittömästi mielessä: ”Maailmankaikkeuden sydän, avaan itseni sinulle.” Nyt sydänkeskus avautuu vastaanottamaan ja välittämään maailmankaikkeuden sydämestä virtaavaa valoa, iloa, rauhaa ja rakkautta. Voimme sanoa: ”Anna valosi, rauhasi ja rakkautesi virrata kauttani.” Sydänmeditaatioon voidaan valita erilaisia orientaatioita, joita yhdistää se, että ne ilmentävät buddhiselta tasolta enkelikunnan kautta virtaavaa kultaista aurinkologoksen ja aurinkokristuksen energiaa.

 

Sydänmeditaatiot auttavat meitä kasvamaan ihmisinä ja kulkemaan eteenpäin henkisen kehityksen tiellä. Näiden meditaatioiden avulla sydänkeskus vähitellen herkistyy ja avautuu universaalin jumalallisen voiman välittäjäksi. Paitsi että sydänchakra laajenee ja alkaa toimia voimakkaammin, se käy läpi myös puhdistumista. Puhdistumisen aikana erilaisia tunnetason kokemuksia, ongelmia ja traumoja nousee tietoisuuteen työstettäviksi. Kivun käsittely on välttämätöntä, jotta todellista aitoa muutosta pääsisi tapahtumaan. Sydäntyöskentelyn perimmäinen tavoite on kuitenkin, että ihminen voisi yhä paremmin toimia parantavan rakkauden välittäjänä maailmalle. Itsekeskeisten motiivien on tällöin väistyttävä. Päämääränä on palveleminen ja toimiminen jumalallisen työn apuna maan päällä.

 

Bergamotti (Citrus aurantium bergamia)

 

Sydänmeditaatiossa käytetään eteerisiä öljyjä, jotka tukevat sydämen herkistymistä ja avautumista sekä sisäisten tunneprosessien läpikäymistä. Bergamotti (Citrus aurantium bergamia) sopii monissa tapauksissa ensimmäiseksi meditaatioöljyksi, sillä se helpottaa sydämen vähittäistä avautumista silloin, kun sydän on syystä tai toisesta, esimerkiksi syvän surun seurauksena, sulkeutunut. Kun sydänkeskus on bergamotin tukemana avautunut, pääsee rakkauden virta jälleen kulkemaan esteettä sydämen läpi. Ihminen voi nyt kokea iloa, kiitollisuutta ja rauhaa, ja hän uskaltaa taas antaa ja ottaa vastaan rakkautta.

 

Bergamotilla on tavattoman kohottava ja ilahduttava vaikutus, ja se herättää aidon elämänilon ja tyytyväisyyden kokemuksen. Tästä syystä öljy on hyvä apu sydänmeditaatioiden aikana silloin, kun ihminen kärsii masennuksesta, toivottomuudesta tai apatian tunteesta. Bergamotin valoaura on niin voimakas, että se havahduttaa ihmisen muistamaan, miltä tuntuu olla onnellinen, toiveikas ja elävä. Vaikka depression todellisten syiden kohtaaminen vaatii työskentelyä oman sisimmän kanssa, ja vaikka tämä työskentely saattaa olla haastavaa, vaikeaa ja tuskallistakin, bergamotti voi tuoda uskoa ja rohkeutta prosessin läpikäymiseen.

 

Sitruunamelissa (Melissa officinalis)

 

Toinen sydänmeditaatioon sopiva eteerinen öljy on sitruunamelissa (Melissa officinalis). Tämä kallisarvoinen öljy vaikuttaa sekä vatsakeskuksen, solar plexuksen, että sydänkeskuksen alueella ja avaa energiatukoksia näiden kahden chakran välillä. Vatsakeskuksen kohdalla sitruunamelissa tukee ihmisen oman tahdon yhdistymistä korkeimman tahdon kanssa, ja sydänkeskuksen kohdalla se edistää varauksetonta antautumista universaalille rakkaudelle. Melissalla on tärkeä tehtävä vatsan ja sydämen välisen energiavirtauksen vahvistajana, mikä helpottaa myös itse sydänmeditaatiota.

 

Sitruunamelissa on paras valinta meditaatioon silloin, kun sydämen alueella on shokinomaisten kokemusten jälkiä, syvää surua ja käsittelemättömiä menetyksen tunteita. Niitä voi varastoitua sydämeen esimerkiksi äkillisen kuolemantapauksen, hylätyksi tulemisen tai sodassa koettujen traumojen seurauksena. Melissa karkottaa pelon ja kauhun tunteita ja kasvattaa hyväksyvää ymmärrystä sekä kykyä luopua. Kaikki kuoleman teemaan, sekä konkreettiseen että symboliseen kuolemaan liittyvät tunteet ovat sitruunamelissan ominta hoidollista aluetta. Melissa lisää elämän ykseyden ja jatkuvuuden tiedostamista niin, että kuoleman väistämättömyys on helpompi hyväksyä.

 

Sitruunamelissalla on myös jälleensyntymämuistia aktivoivia vaikutuksia. Jotkut saattavat muistaa aikaisempia elämiään melissan avulla, kun taas toisilla se vahvistaa intuitiivista tietoa siitä, että ihminen on elänyt aikaisemmin ja tulee elämään tämän elämän jälkeenkin. Monet kantavat menneiden elämien jälkiä sisäisissä kehoissaan, ja joskus nämä muistot saavat aikaan oireilua myös fyysisen kehon tasolla. Sydänmeditaatiossa herääviin puhdistusprosesseihin kuuluu luonnollisena osana aikaisempien elämien kokemusten ja oppiläksyjen käsittelyä. Sitruunamelissa sopii mainiosti tällaisten muistijälkien läpikäymisen ja parantamisen tueksi.

 

Ruusu (Rosa damascena)

 

Tärkein sydänchakran eteerinen öljy on kukkien ylivertainen kuningatar ruusu (Rosa damascena). Ruusun ydinolemus vastaa sydänkeskuksen tematiikkaan täydellisesti, sillä molemmat ilmentävät rakkautta sekä inhimillisessä että universaalissa mielessä. Ruusun kukan kehittyminen nupusta täyteen kukkaan kuvastaa rakkauden heräämistä ja kasvamista ihmisen sydämessä. Syvimmillään ruusu symboloi täydellistä jumalallista rakkautta ja ihmisen sydämen yhtymistä Jumalan sydämeen.

 

Ruusuöljy vaikuttaa sydämen alueella monisyisesti, voimakkaasti ja syvällisesti. Ruusu parantaa ja avaa sydäntä, jos se on surun takia sulkeutunut. Kun sydänchakra on avoin, ruusu vahvistaa sen ulospäin säteilevää rakkauden energiaa. Ruusu sopii erityisesti henkilöille, joiden on vaikea ilmaista surun tunteita avoimesti. Kun ruusu avaa surun sulkemaa sydäntä, vapauttavat kyyneleet pääsevät purkautumaan. Ruusu suo lohtua ja tukea niin, että sydän voi tästä eteenpäin pysyä avoimena ja jatkaa kehitystään rakkauden värähtelyjen ilmentäjänä. Ruusuöljy on erittäin arvokas apu kaikkien sydänprosessien aikana, sillä se palauttaa meidät kerta toisensa jälkeen puhtaan rakkauden lähteelle.

 

Ruusu herkistää myös kauneudelle ja stimuloi luovuutta. Tästä saattaa olla apua meditoinnissa, mikäli visualisointi kuuluu osana meditaatioon. Ruusun herkistämänä ihmisen on helpompi aistia sisätasojen värähtelyjä ja saada meditaatiossa kokemus henkisten maailmojen todellisuudesta. Ruusu lisää antaumuksellisuutta ja Jumalalle omistautumisen halua. Voi olla hyvä ajatus pyhittää meditaatiossa käyttämänsä ruusutippa siunaamalla se ja omistamalla se Jumalalle. Ruusun tuoksu vetää myös puoleensa enkeleitä, ja koska enkelit tulevat jumalallisen rakkauden maailmasta ja värähtelevät korkealla valon aaltopituudella, he ovat suureksi avuksi sydämen hoitamisessa ja eheyttämisessä.

 

Yhteistyö kasvimaailman kanssa

 

Aromaterapian mahdollisuudet henkisen kasvun edistäjänä ovat monimuotoiset. Voimme käyttää eteerisiä öljyjä mietoina laimennoksina iholla tai hienovaraisina tuoksuina hiljentymishetkien yhteydessä. Meidän on mahdollista valita kuhunkin tilanteeseen ja tarkoitukseen sopiva eteerinen öljy useiden vaihtoehtojen joukosta ja käyttää laadukkaita tuotteita, joiden henkinen potentiaali on korkea. Mutta riippumatta siitä, teemmekö chakrameditaatioita tai sydänmeditaatioita vai käytämmekö tuoksuja rukouksen syventämiseksi, meidän on hyvä muistaa kiittää niitä kasveja, jotka ovat antaneet voimansa avuksemme.

 

Eteerinen öljy edustaa kasvin syvintä, henkisintä olemusta, sen sielua ja henkeä. Voimme ajatella, että kasvin henkinen elämäntehtävä on juuri ihmisen henkisen kehityksen tukeminen ja että henkinen aromaterapia on pohjimmiltaan kaunista yhteistyötä ihmisen ja kasvimaailman välillä. Kasvien meille suoma lahja herättäköön kiitollisuutemme ja arvostuksemme. Muistuttakoon se meitä myös siitä, että vain pitämällä parempaa huolta luonnosta ja ympäristöstämme, voimme jatkossakin nauttia puhtaiden aromaterapeuttisten tuotteiden hyvinvointia lisäävästä vaikutuksesta.

 

Sydänmeditaatio

 

Valitse tuoksuksi bergamotti (Citrus aurantium bergamia) tai ruusu (Rosa damascena).

 

Taustalla voi soittaa lempeää, kohottavaa ja sydämessä hyvältä tuntuvaa musiikkia.

 

Rentoudu. Vie tietoisuus sydänkeskukseen. Tunne sydänkeskuksesi. Sano mielessäsi: Maailmankaikkeuden sydän, hiljennyn edessäsi. Avaudun sinulle. Anna rakkautesi täyttää minut. Tunne, kuinka sydämesi hiljaa herkistyy, avautuu ja antautuu kokemaan Jumalan rakkauden värähtelyä. Anna sydämesi ja koko olemuksesi levätä tässä värähtelyssä. Saatat tuntea, että oma sydämesi sulautuu vähitellen Jumalan sydämen värähtelyyn. Rakkauden värähtely hoitaa sinua ja parantaa sisäisen kipusi. Tunne, kuinka sydämesi hohtaa puhdasta, kirkasta, lämmintä valoa. Anna rakkauden ja valon virrata sydämesi lävitse kaikkialle maailmaan. Sydämesi kautta virtaava rakkaus säteilee kuin aurinko kaikkialle maan piiriin ja kaikille maan luomakunnille. Kiitä lopuksi Maailmankaikkeuden sydäntä. Palaa hitaasti ulkoiseen tietoisuuteen. Meditaatio on päättynyt.

 

Lähdekirjallisuutta

 

Chiazzari, Suzy (2000): Colour Scents. Healing with Colour and Aroma. The C. W. Daniel Company Limited, Saffron Walden.

Davis, Patricia (2000): Subtle Aromatherapy. The C. W. Daniel Company Limited, Saffron Walden.

Lorentsen, Asger (2007): Sydämen parantava valo. Aurinko-Maa, Tampere.

Mailhebiau, Philippe (1995): Portraits in Oils. The Personality of Aromatherapy Oils and Their Link with Human Temperaments. The C. W. Daniel Company Limited, Saffron Walden.

Sharamon, Shalila & Baginski Bodo J. (1998): Chakra-käsikirja. Unio Mystica, Helsinki.

 

Copyright Marketta Kivikoski 2009