Kirjoittaessani edellistä juttua kelttiläisestä puukalenterista aloin samalla pohtia piikkiherneen symboliikan kytköstä aikamme ympäristöteemaan. Vaikuttaa nimittäin siltä, että tämän kasvin näkökulma sopii yllättävän hyvin kuvastamaan sitä tietoisuuden kehitystä, joka on meneillään suhteessa planeettamme hyvinvointiin. Lisäksi minulle tuli äkillisiä mielleyhtymiä sellaiseen henkiseen teemaan, jota kutsutaan uudeksi maailmanimpulssiksi. Nämä kaksi suurta ajankohtaista tietoisuusvirtausta nivoutuvat vahvasti yhteen, joten tässä jutussa ajattelin sitoa ne toisiinsa piikkiherneen ja mehiläisen symboliikan kautta. Perspektiivi laajentuu nyt myös kelttiläisen perinteen ulkopuolelle ja asettuu voimakkaasti nykyaikaan ja päivänpolttaviin kysymyksiin. Vanha kohtaa uuden ja todistaa siinä syvemmän viisauden ja totuuden ajattomuuden.

Kun mietin maailman eri puolilla esiintyneitä henkisiä ja hengellisiä virtauksia, saan nopeasti sellaisen vaikutelman, että jotkin niistä edustavat selvemmin ja kiinteämmin yhteyttä elolliseen planeettaamme ja sen luontoon. Toiset taas liikkuvat abstraktimmalla tasolla ja ovat pikemminkin irrallaan planetaarisesta kontekstista. Suora luontoyhteys on näkyvissä mm. taolaisuudessa ja shintolaisuudessa, kun taas vaikkapa kristinusko keskittyy lähtöjään ihmisen ja hänen jumalansa väliseen suhteeseen ohittaen tässä luontosidonnaisuuden. Kelttiläinen perinne sen sijaan on erityisen inspiroiva juuri monipuolisen luontokytkentänsä ansiosta, ja siitä voi ammentaa sellaista tietoa ja viisautta, joka palvelee myös nykypäivän ympäristöhaasteiden ymmärtämisessä. 

Piikkiherneen toteemieläin mehiläinen on kuin itsestään selvästi vertauskuva elämän säilymiselle maapallolla, ja se voisi tässä merkityksessä edustaa kaikkia kasvikunnan eläinpölyttäjiä maailmassa. Kun pölyttäjien määrä on hälyttävästi laskussa, maailman ruoantuotanto on samalla vaarassa, sillä yli kolme neljäsosaa maapallon tärkeimmistä ruokakasveista on osittain riippuvaisia eläinpölytyksestä. Lisäksi viimeisen viidenkymmenen vuoden aikana eläinpölytyksestä riippuvaisten viljelykasvien tuotanto on nelinkertaistunut. Pölyttäjät tuottavat ruoan lisäksi myös mm. lääkkeitä, kuituja ja biopolttoaineita ja vaikuttavat ratkaisevasti luonnonvaraisten kukkakasvien säilymiseen, sillä lähes 90 % niistä on jossain määrin riippuvaisia eläinpölytyksestä. Tämä käy ilmi kansainvälisen IPBES-paneelin (Intergovernmental Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) raportista, jossa arvioidaan luonnon monimuotoisuutta ja luonnon tuottamia hyötyjä eli ekosysteemipalveluja.

Arviointiraportti paljastaa, että pölyttäjien väheneminen johtuu etenkin maankäytön muutoksista, tehomaatalouden harjoittamisesta ja torjunta-aineiden käytöstä, ympäristön saastumisesta, haitallisista vieraslajeista, taudinaiheuttajista ja ilmastonmuutoksesta. Mutta tilanteeseen voidaan vielä vaikuttaa ja pölyttäjien sukupuutto pysäyttää. Maailmanlaajuisesta ympäristötietoisuuden kasvamisesta ovat osoituksena pyrkimykset kohti ekologisesti kestäviä ratkaisuja ja toimintatapoja. Näihin kuuluvat mm. ekologisesti kestävämpään maatalouteen siirtyminen ja elinympäristön kirjon lisääminen sekä torjunta-aineiden käytön vähentäminen ja tuholaisten vaihtoehtoisten torjuntamenetelmien kehittäminen. Luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin vahvistaminen ja ylläpitäminen vaatii nopeita toimia eri sektoreilla, jotta pölyttäjien laajentuva sukupuutto saadaan kuriin.

Edellisessä jutussani kirjoitin, kuinka mehiläinen liittyy kelteillä ryhmiin, ryhmätoimintaan ja ryhmän yhteisiin ponnisteluihin jonkin tärkeän päämäärän hyväksi. Kun tätä ajatusta soveltaa nykypäivän ympäristöhaasteiden kohtaamiseen, sielun silmien eteen nousee mielikuva mehiläisestä uuden ympäristötietoisuuden suojelijana ja stimuloijana. Kaikki luonnon puolesta toimijat eri tasoilla, yksittäiset ihmiset, perheet, pienet ryhmät, tutkijat, järjestöt, yritykset, suuremmat organisaatiot aina hallituksiin ja valtioihin ja niiden väliseen yhteistyöhön asti, ovat symbolisesti suuren mehiläisdeevan valvovan katseen alaisena ja toimivat yhteydessä sen inspiroivaan energiakenttään. Mehiläisdeeva sitoo vertauskuvallisesti ympäristötoimijoiden parhaimmat pyrkimykset yhteen niin, että yhteistoiminnan kautta löydetään oikeita ratkaisuja pölyttäjien määrän kasvattamiseksi ja maailman ruoan saannin varmistamiseksi.

Mehiläinen näyttäytyy planetaarisen äitijumalattaren ilmentymänä ja Gaian, Äiti-Maan lähettiläänä luonnossa. Mehiläinen on samalla syvemmän luontoymmärryksen sanansaattaja ja sen toimeenpanija maapallolla, ja sillä on äärettömän tärkeä viesti ihmisille. "Pieni on kaunista", se sanoo, ja mikä ihmeellisintä, "pienimmät ylläpitävät elämää". Tämän totuuden tiedostaminen ei ole aina niin itsestään selvää, sitä varten pitää malttaa pysähtyä katsomaan ja kuuntelemaan ja sitten pohtimaan asioiden toisiinsa liittymistä. Tiedotusvälineistä on tullut tänä keväänä ja kesänä Ylen hauskasti toteutettuja tietoiskuja pölyttäjäteemasta. "Pelasta pörriäinen"-kampanja toimii, sillä se havainnollistaa aihetta yksinkertaisella ja lämminhenkisellä tavalla ja kannustaa jokaista osallistumaan omalla pörriäisteolla. Mesipistiäisiä, joihin mehiläiset ja kimalaiset lukeutuvat, on muuten maapallolla yli 20 000 lajia, ja ne ovat tärkein pölyttäjäryhmä, joten hämmästyttävän monimuotoisesta hyönteisten yläheimosta on kyse.

Paitsi toteemieläimen mehiläisen myös piikkiherneen itsensä tematiikka tuo esiin meidän aikamme uuden maailmanimpulssin henkistä sisältöä. Muinaisten kansojen maailmankuvassa aurinko oli merkittävässä asemassa elämän antajana, ja sitä myös palvottiin jumalana. Kelttien auringonjumala Lugh edusti myös inspiraation kirkasta, ekstaattista valoa. Loistavan kultaisine kukkineen ikivihreä piikkiherne oli auringon voiman ilmentäjä, ja sen elinvoimainen kasvu ja kukinta symboloivat elämän voimaa sen kaikissa muodoissa. Niin kuin fyysinen aurinko on näkyvän elämän elinehto maapallolla, auringon näkymätön spirituaalinen energia näkyvän muodon taustalla vaikuttaa planeetan hienoaineiseen energiakenttään ja elävien olentojen sisäiseen tietoisuuteen. Voidaan puhua henkisestä auringosta fyysisen auringon takana ja alkulähteenä.

Viime vuosikymmeninä henkisen auringon värähtely on vahvistunut voimakkaasti ja vaikuttaa yhä intensiivisemmin planeettaamme stimuloiden uuden globaalin tietoisuuden syntymistä. Osa tästä aktivoituneesta tietoisuudesta näkyy planetaarisen vastuun kasvamisena ihmisten mielissä ja arvomaailmassa, ja ympäristö- ja ilmastoliike ovat tämän uuden tietoisuuden konkreettisia ilmentymiä. Alun perin henkisenä syntyneet mallit ja kuviot manifestoituvat käytännön tasolle tällä tavalla. Prosessia voi kuvata siten, että henkisen auringon herättämä malli integroituu maan ja ihmiskunnan tietoisuuteen ja leviää vähitellen yhä laajemmalle ja syvemmälle kollektiivisessa planetaarisessa tietoisuuskentässä. Tässä on kyse sekä vertikaalisesta että horisontaalisesta tapahtumasta samanaikaisesti eli planeetan tietoisuus yhdistyy solaariseen tietoisuuteen ja tämän yhdistymisen vaikutukset leviävät maan kaikkiin luomakuntiin ja sitovat eri elämänmuodot tiiviimmin toisiinsa.

Jos ihmisen sidonnaisuus luonnon kanssa oli itsestäänselvyys kelttien elämänymmärryksessä, myöhemmin luontosuhde hölleni ja lähes katkesi toisenlaisen materialistisemman maailmankuvan vallatessa alaa. Nyt olemme jälleen palaamassa kiinteämpään luontoyhteyteen ympäristö- ja ilmastokriisien pakottamina ja siinä mielessä palaamme myös takaisin päin kohti jotain samankaltaista kuin vanhoilla kulttuureilla, mutta kuitenkin uudenlaisella tavalla, uuden henkisen maailmanimpulssin ohjaamina.

Aiheeseen sopii Vesimiehen ajan motto: vapaus, sisar-veljeys ja tasa-arvo kaiken elollisen välillä maapallolla. Ja koko planeetta on jokaista osaansa myöten elävä, sillä elottomuus on vain illuusio.

Buddhalaisittain: Lokah samastah sukhino bhavantu ~ May all beings be happy and free ~ Namaste

 

Lähteitä:

Hidalgo, Sharlyn: The Healing Power of Trees; Spiritual Journeys through the Celtic Tree Calendar

Krans, Kim: The Wild Unknown Animal Spirit

Matthews, John & Worthington, Will: The Spirit of Nature Oracle; Ancient wisdom from the Green Man and the Celtic Ogam tree alphabet

Yle.fi: Yle Luonto, Pelasta pörriäinen

https://www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Poluttajat_vahenevat__maailman_ruoantuot(38560)

 

Kuva: www.pixabay.com

Mehil%C3%A4inen%20ja%20piikkiherne.jpg