Keltit olivat luonnonläheistä kansaa. Heillä oli vahva yhteys luonnon syklisiin rytmeihin, ja he kunnioittivat luontoa sen koko rikkaassa monimuotoisuudessa, sillä he tiesivät olevansa osa kaiken elollisen kehää. Kelttien vanha kosmologia ammentaa viisautensa vuoden kierrosta ja vuodenaikojen vaihtumisesta sekä siitä kehityksestä, johon kaikki elävät olennot jatkuvasti ottavat osaa. Puut esittävät tärkeää osaa kelttien luonnonviisaudessa. He loivat puuaakkoset, joiden avulla voi helpommin kommunikoida ja päästä yhteyteen puiden pyhän voiman kanssa. Puuaakkosiin kuuluu 24 kirjainta, jotka edustavat eri puita sekä 1 kirjain, joka edustaa merta. Aakkosia kokonaisuudessaan kutsutaan nimellä ogham, ja jokaista kirjainta vastaa myös oma riimunsa, rune. Tämän pohjalta keltit loivat puukalenterin, joka perustuu 15 puuhun ja heijastaa vuoden 13 kuunkiertoa niin, että kahta kuunkiertoa vastaa kaksi puuta, muita yhtätoista yksi puu.

Hankin itselleni hiljattain kelttiläisen puuoraakkelin ja siihen liittyvän kirjan, ja tunnen, että niiden sanoma resonoi vahvasti oman intuitioni kanssa. Ehkä minulla on jokin salainen side kelttien maailmaan, jostain menneisyyden vaiheista kenties, tai sitten heidän luontotietoisuutensa on niin universaalia, että luontoa rakastava ihminen pääsee helposti siihen sisään. Kirjailija tämän kirjan ja korttien takana on Sharlyn Hidalgo, ja kuvat kortteihin on luonut Jimmy Manton.

Parhaillaan elämme Tammen vaihetta vuoden puunkierrossa (18.4.-15.5.). Tämän vaiheen ogham on Duir ja rune on Dagaz. Tammi on suuri mahtava puu symboloiden voimaa, lujuutta, maadoitusta, rajoja ja turvaa sekä kevään uutta elämää, seksuaalisuutta, hedelmällisyyttä ja luovuutta. Siementen itäminen ja nuorten taimien kasvu kuuluvat tähän vuoden aikaan, ja samoin kuin kasvikunnassa myös ihmisen luovuuden siemenet alkavat itää ja kasvaa, uudet ideat ja inspiraatiot heräävät ja saamme innostusta tehdä ajatuksista totta, toteuttaa niitä konkreettisesti, ilmentää, manifestoida. Tammen vakaa sitkeä lujuus ja peräänantamattomuus antavat meille myös tukea viedä asioita eteenpäin ja saattaa ne lopulta päätökseensä, valmiiseen lopputulokseen. Voisin tässä kuulla tammen sanovan: "Hiljaa hyvä tulee ystäväni"

Kaikkein eniten minua puhuttelee tammeen liitetty mielikuva ovesta, oviaukosta tai portaalista. Olen aina rakastanut ovia, ja meitä on muitakin ovien rakastajia tässä maailmassa, olen huomannut. Ehkä sinä olet yksi heistä. Ovi ja portti ovat tietenkin symboleja, jotka koskettavat ihmisiä voimakkaasti alitajuisella arkkityyppisellä tasolla. Millaisia mielikuvia ja tuntemuksia ne sinussa herättävät? Kelttien maailmassa tammi oli aivan erityinen puu, sillä sen kylkeen avautui ovi, josta saattoi astua puun sisään ja päästä sitä kautta maailman keskukseen. Samalla ihminen teki matkaa oman itsensä sisimpään, omaan keskukseensa, oman tietoisuutensa ytimeen. Näin mikrokosmos heijastaa makrokosmosta ja ihminen luontoa, olemmehan osa luontoa, se on ihmisen alkuperäinen luonto, josta hän eheytyessään tulee tietoiseksi.

Sharlyn Hidalgo kirjoittaa: "The Celtic word for oak is Duir (also believed to be the word for "door"). Indeed, there are many stories of doorways into huge oak trees. Through such doors, we can journey into the center of the world, or ourselves. Often, doorway visualization was an initiation process involving a task or teaching. Once a pupil had mastered the doorway, they were able to move forward in their lessons of self-knowledge and empowerment. I think of Alice falling into Wonderland through the rabbit hole in the oak tree. We can travel through the oak door to seek self-knowledge."

"Voimme kulkea tammioven kautta etsimään itsetuntemusta." Luonnossa tajunta kirkastuu ja ihminen näkee itsensä selkeämmin. Millaisen oven kautta sinä kuljet kohti syvempää itsetuntemusta juuri nyt, suuren tammen suojeluksessa?

Itse tein eilen mielikuvamatkan oman sisäisen tammeni sisään. Koin siellä kauniin luonnonmaiseman, raikkaan vihreän ja vehreän metsän, jossa hehkui kultainen auringonvalo puiden lehvien lomasta. Kun kuljin metsän halki, saavuin lopulta jyrkänteelle, josta avautui näkymä valtavalle kuohuvalle koskelle ja sen takana koskemattomaan aarniometsään. Kosken yllä liiteli hiljaa majesteettinen kotka, sielulintuni. Olin saapunut sieluni puhtaaseen, elävään tilaan. Kokemus oli kaunis ja virkistävä ja sain siitä kehotuksen meditoida useammin omassa rauhassani, sisäisen oppaani läsnäollessa.

Tunnetko sinä jonkun turvallisen tammen, jota voisit mennä tapaamaan ja jonka läheisyydessä voisit hiljentyä ja jolle voisit luovuttaa mieltäsi painavat asiat? Puu ottaa meidän ihmisten stressin ja paineet vastaan ja lähettää ne maan uumeniin puhdistumaan ja muuntumaan uudistavaksi, ravitsevaksi energiaksi kaikelle elämälle ympärillämme. Puuta voi sitten kiittää ja kertoa sille, että on kiitollinen sen antamasta avusta. Tämä vahvistaa puun tietoisuutta omasta arvokkaasta tehtävästään ja auttaa sitä ja ympäröivää luontoa selviytymään ihmisen kulttuurin asettamista haasteista.

Sinulle toivottelen hyvää keväistä tammen puujaksoa, antoisia mielikuvamatkoja ja mukavaa vapunaikaa kaikin puolin!

 

Duir%20Oak%20%284%29.jpg

Sharlyn Hidalgo: The Healing Power of Trees & Celtic Tree Oracle