Pihtakuusi (Abies) on mäntykasveihin (Pinaceae) kuuluva kuusta muistuttava kookas havupuu. Sen runko on harmaa ja sileä, neulaset pehmeitä, litteitä ja pihkantuoksuisia ja latvus säännöllisen kartiomainen. Kävyt ovat pystyssä, eivätkä putoa maahan, vaan varistavat siemenensä puussa ollessaan. Pihtojen kasvualue sijaitsee pohjoisen pallonpuoliskon viileällä ja lauhkealla ilmastovyöhykkeellä, monesti vuoristossa. Suomessa pihtakuusi kasvaa istutettuna koristepuuna, ja sen eri lajeista on maassamme suosittu etenkin siperianpihtaa (Abies sibirica) ja palsamipihtaa (Abies balsamea). Pihtoja kutsutaan myös jalokuusiksi, ja ne ovatkin näyttäviä, vehreitä havupuita, jotka voi tunnistaa neulasten hohtavan vaaleista alapinnoista.  

Kelttiläisessä puukalenterissa pihtakuusi, englanniksi silver fir (hopeakuusi), kelteillä ailim, liittyy talvipäivän seisauksen hetkeen ja sen jälkeiseen aikaan. Ailim edustaa kaukonäköisyyttä ja korkeampaa perspektiiviä, sellaista selkeää näkökykyä ja näkemystä, jonka avulla on mahdollista tavoittaa kokonaiskuva tarkasteltavasta asiasta, tilanteesta tai asiaintilasta.  Pihtakuusen väri on hopea, ja puu kuvastaa ihmisen yhteyttä sielun ja kehon väliseen hopealankaan, joka symboloi tietoisuutta omasta henkisestä matkasta sekä yhteyttä korkeampaan minään ja sisäisiin valon ja rakkauden maailmoihin.

Pihtakuusen luontainen kasvupaikka on vuorten ylärinteillä, mistä avautuu näköala ympäröiviin metsiin. Puuhun voidaan liittää assosiaatio kotkaan, joka asettuu kuusen latvaan tarkkailemaan ympäristöä ja skannaamaan maisemaa. Kotkalla on terävä katse ja laaja näkökenttä, eikä siltä jää mikään olennainen huomaamatta. Suorittaessaan kartoitusta asemapaikaltaan käsin se saavuttaa tilanteen herruuden ja vasta tehtyään kokonaisvaltaisen arvion näkemästään se päättää seuraavasta liikkeestään. Kotkaperspektiivi, kokonaisnäkemys, korkeampi oivallus ja laajentunut tietoisuus ovat kotkan ja pihtakuusen avainsanoja.

Kun jonkin tärkeän teeman käsittely aktivoituu, ihminen kokee yleensä vahvan tunnemyllerryksen. Tunnekuohujen on kuitenkin laannuttava, ennen kuin selkeä näkeminen tulee mahdolliseksi. Anna intensiivisen kokemuksen edetä omalla painollaan, niin siihen latautunut energia pääsee purkautumaan luonnollisesti. Tämä on oma tapahtumansa, ja prosessin aikana selviää, mikä on ongelman ydin. Pääkysymys nousee tavalla tai toisella esille, ja tässä tunteet toimivat tiedostamisen apuvälineinä. Tartu niihin vihjeisiin, joita tunneprosessin sisältö tarjoaa. Kun olo on rauhoittunut, voit asettua katsomaan asiaa laajemmasta näkökulmasta, ikään kuin pihtakuusen latvasta kotkan kaikennäkevillä silmillä.

Kokonaiskuvan näkemisen edellytyksenä olevia tekijöitä on tietysti lukemattomia, mutta keskeisiä ovat ainakin hiljaisuus, turvallisuus ja vapaus. Hiljaisuus on se lähtökohta, joka luo otollisen ilmapiirin katsomiselle ja näkemiselle. Hiljaisuuden kokemus valmistaa ihmistä oivallukseen, ja niinpä on parasta varata riittävästi omaa tilaa ja aikaa ilman ulkopuolisia häiriötekijöitä. Hiljaisen tilan ja tyynen mielen luomisessa suureksi avuksi voivat olla rukoilu ja meditointi sekä hyväksyvän läsnäolon, mindfulness-tietoisuuden, harjoittaminen. Luonnossa oleskelun merkitystä ei voi kyllin korostaa, varsinkin kun kyse on puuenergian tietoisuuteen virittäytymisestä. Mutta pihtakuusen energiakenttään saa yhteyden missä tahansa visualisoimalla itsensä puun läheisyyteen ja avautumalla kokemaan sen voimakkaan läsnäolon.

Pihtakuusi herättää mielikuvan vahvuudesta, rauhasta ja turvasta. Perusturvallisuuden kokemus helpottaa asioiden tarkastelua, niiden katsomista sellaisina kuin ne ovat. Kokonaisuuden tutkimiseen sisältyy pyrkimys totuuteen ja rehellisyyteen itselle. Totuus ei vahingoita vaan vapauttaa, ja mitä turvallisempi olo, sitä selkeämmin voi nähdä sen, miten asiat todella ovat. Jos perusturvallisuus horjuu, sitä pitää vahvistaa, ja tätä kautta kasvaa luottamus itseen ja elämään, mikä puolestaan luo sisäistä rauhaa ja vakautta. Viime kädessä on hyvä tiedostaa, että ihmisen todellinen olemus on ikuinen henki, kuolematon ja häviämätön. Kotka esiintyy tässä ihmisen todellisen itsen symbolina, joten pyri siis tavoittamaan sisäinen kotkasi, niin saavutat itseluottamuksen, pelottomuuden, kaikkinäkevyyden ja viisauden.

Entä mitä on vapaus? Joskus se on vapautumista jostakin, joskus taas vapautta sitoutua. Eri elämäntilanteissa ja elämänvaiheissa vapaus syntyy erilaisten tekijöiden välisistä suhteista omassa kokemusmaailmassa. Vapauden kokemus toimii lähtökohtana asioiden arvioinnille laajemmasta perspektiivistä: että minulla on siinä määrin avaruuden tuntua, että voin hahmottaa kokonaisuuksia ja eri tekijöiden vuorovaikutusta tässä viitekehyksessä. Ennen kaikkea olen vapaa silloin, kun näen mahdollisuuden muutokseen ja olen valmis muuttumaan itse ja muuttamaan elämäni painopisteitä.

Vapaus on itsenäisiä ratkaisuja ja valintoja ja joka tapauksessa ainakin vapautta valita asennoitumisensa myös vaikeassa, muuttumattoman tuntuisessa tilanteessa. Olen aina vapaa arvottamaan asioita uudella tavalla. On sanottu, että syvemmässä henkisessä mielessä epävapaus on illuusio. Huomioi se frekvenssi, jolla ajattelet, tunnet ja toimit. Virittäydy korkeammalle taajuudelle pihtakuusen suojeluksessa, visualisoi itsesi ylös näköalapaikalle, josta elämäsi avautuu laajempana maisemana ja tarkastele kysymystäsi tätä taustaa vasten. Kun levität kotkan siipesi ja lennät korkeuksissa, näet joka suuntaan parhaiten.

Olen viime aikoina käyttänyt pihtakuusen laajaa näkökulmaa apuna, kun olen selvitellyt oman elämäni merkitystä ja merkityksellisiä tekijöitä. Minua on vaivannut jonkinasteinen mielekkyyskriisi työelämästä poistumisen jälkeen. Kriisi liittyy vahvasti myös kroonistuneisiin sairauksiini, jotka olivat pääsyy siihen, että jouduin lopettamaan yritystoiminnan viisi vuotta sitten. Pihtakuusen perspektiivistä olen tehnyt mielenkiintoisia havaintoja kriisini syistä ja saanut muutaman yllättävän oivalluksenkin. Kotkaperspektiivistä tehty tarkastelu on ollut suureksi avuksi tilanteen hahmottamisessa ja sen kautta on noussut esiin tuoreita ajatuksia sen suhteen, miten voisin kasvattaa merkityksellisyyden kokemusta omassa tämänhetkisessä elämässäni, nykyisten olemisen reunaehtojen vallitessa. Psykologinen näkökykyni on tässä hiukan terävöitynyt, enkä ehkä ole enää niin sokea erilaisille mahdollisuuksille kuin kaikkein uupuneimpina hetkinäni.

Olisiko sinulla tarvetta lähestyä pihtakuusen turvallista näköalapaikkaa ja samastua kaikennäkevän kotkan tietoisuuteen? Millaisia avoimia kysymyksiä tai ajankohtaisia haasteita sinun elämästäsi löytyy? Haluaisitko kokeilla, millaista apua ja tukea saisit tätä kautta ongelmien hahmottamiseen?

Sharlyn Hidalgo kirjoittaa kirjassaan The Healing Power of Trees: ”Fir encourages us to take the high road and look at the big picture. This tree promises clear-sightedness. We are encouraged to learn from past mistakes and to take care in new choices. Clear-sighted progress is indicated. We are helped to put things in perspective. We see things from above and are given a spiritual infusion of understanding.” 

Pihtakuusi, ailim, tarjoaa apua minkä tahansa isomman tai pienemmän elämänkysymyksen tarkasteluun ja sen uudelleen arviointiin. Ihmiselämän laajempaan tarkasteluun sovellettuna voitaisiin vaikkapa tavoitella kokonaisnäkemystä kolmella eri tasolla, jotka kytkeytyvät toisiinsa. Nämä tasot ovat kyseinen elämä eli inkarnaatio, sielun tie eri inkarnaatioiden kautta sekä sielun korkeampi henkinen tehtävä. Mutta nämä suuremmat pohdintahorisontit jääkööt tällä kertaa hautumaan myöhempien juttujen aiheiksi.

P.S. Ailimia on myös kutsuttu syntymäpuuksi, sillä sen energia suojelee äitiä ja lasta synnytyksen aikana. Kun olin tutkimassa pihtakuuseen liitettyjä merkityksiä, sain samoihin aikoihin inspiraation neuloa villasukkia äideille ja vauvoille hyväntekeväisyyteen. Sillä hetkellä en ollut tietoinen tästä pihtakuuselle annetusta yhteydestä syntymään. Mutta sen huomattuani ilahduin, koska sain sitä kautta suoran vahvistuksen: olin todellakin solminut yhteyden pihtakuusen tietoisuuteen.

 

Kuva: Pihtakuusi/Mänty (Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle)

Pihtakuusi%20ja%20M%C3%A4nty.jpg

 

Lähteitä:

Heinonen-Rivasto, Reija-Tuulia: Druidien puuhoroskooppi

Hidalgo, Sharlyn: The Healing Power of Trees; Spiritual Journeys through the Celtic Tree Calendar

Luna, Bianca: Runes; The Gods’ Magical Alphabet

Ware, Melanie: The Native Heart Healing Oracle

www.kotipuutarha.fi pihdat-sopivat-pohjolaan.pdf

 

Pihta1.jpg