Muratti ~ Ivy ~ Gort ~ 8.8.-4.9.

Toteemit: hämähäkki, susi
Jumaluudet/Oppaat: Jumalattaren Kutoja-aspekti, kuten Hämähäkkinainen, Arachne ja Neith, Kolme Kohtalotarta, Anubis
Kirjain: G
Väri: taivaansininen (gorm)
Yhdestoista (11.) kuunkierto, Ohrakuu (Barley Moon)
Kasvitieteellinen heimo: Araliaceae; kasvitieteellinen suku: Hedera

Avainsanat: labyrintti, sisäinen tietäminen, tasainen kasvu, lujuus, päättäväisyys, itsetutkistelu, sielun etsintä, spiraalitanssi, DNA, henkinen matka

Koristeellinen muratti eli euroopanmuratti tai varjomuratti (Hedera Helix) kasvaa luonnonvaraisena Keski- ja Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa ja Kaukasuksella. Se on talvivihreä puuvartinen köynnös, joka kiipeilee ilmajuuriensa avulla puihin, aidoille ja kivipinnoille. Muratti kukkii poikkeuksellisesti syksyllä tuoksuvin kellanvihrein kukin, jotka sijaitsevat pienissä, pyöreissä tertuissa, ja sinimusta myrkyllinen marja kypsyy vasta kukintaa seuraavana keväänä. Kelttiläisessä perinteessä muratti oli kuun jumalattaren Arianrhodin pyhä kasvi, ja sitä pidettiin feminiinisenä vastaparina auringon jumalalle Lughille omistetulle maskuliiniselle orjanlaakerille. Kelttien puukalenterissa muratin jakso asettuu elokuun kahdeksannen ja syyskuun neljännen päivän väliseen aikaan. On meneillään yhdestoista kuunkierto ja Ohrakuun vaihe.

Koska muratin kasvutapa on kiertyvä ja köynnöstävä, se symboloi spiraalimaista rakennetta ja liikettä ja niihin liittyviä ilmiöitä. Eräs vertauskohde voisi olla eliöiden DNA-kierre, joka sisältää solujen geneettisen materiaalin ja informaation. Muratti kasvaa lähes missä tahansa, täysin peräänantamattomasti ja aina kohti valoa. Se herättää mielleyhtymän ihmisen tietoisuuden jatkuvasta kehityksestä sekä sielun evoluutiosta persoonan hankkimien kokemusten kautta. Kehitys etenee spiraalimaisesti ja syklisesti ja pitää sisällään lupauksen uudistumisesta, joka on loputonta. Kehityksen edellytyksenä on kyky kääntyä sisäänpäin ja kulkea ikään kuin tietoisuuden labyrintin läpi kohti sisintä ydintä ja sieltä jälleen takaisin ulospäin kohti valoa, vapautta ja uudelleen syntymistä. Muratin spiraalitanssi onkin tässä viittauksena siihen perimmäiseen spirituaaliseen matkaan ja haasteeseen, jonka elämä asettaa meidän jokaisen eteen.

Muratin toteemieläin hämähäkki edustaa Jumalatarta kohtalon kudoksen luojana. Nerokasta taituruutta osoittaen se kutoo monimutkaisen verkoston dharman langasta synnyttäen tässä prosessissa hämmästyttävää taidetta. Hämähäkin saavutus vie meidät tutkimaan sitä, kuinka itse rakennamme elämämme erilaisten ajatusten, tunteiden ja tekojen kautta. Kun valitsemme viisaasti ja omaperäisesti, kudomme elämästämme ainutkertaisen taideteoksen, joka johtaa meidät ihastelemaan elämämme ihmettä. Sielumme kutsuu meitä tekemään tämän kaiken niin, että yhdistämme valintamme korkeamman rakkauden ja valon voimien kanssa, jolloin voimme kokea syvempää eheytymistä ja vahvemman merkityksellisyyden tunteen. Jokainen valintamme vaikuttaa myös kaikkeen muuhun ympärillämme olevaan, joko suoraan tai välillisesti, ja näin dharman kudos paljastaa kaikkien elävien olentojen pinnanalaisen yhteyden ja ykseyden.

Sisäänpäin kääntyminen ja kulku sisäiseen keskukseen tietoisuuden labyrintin halki on yksinäinen matka. Ytimessä meitä odottaa valon universumi, mutta nähdäksemme sen valon, jota kaipaamme ja joka olemme, meidän on kohdattava varjon läsnäolo. Varjo on Carl Jungin analyyttisen psykologian mukaan ihmisen persoonallisuuden pimeä puoli, ja se ilmenee sekä kollektiivisella että yksilötasolla. Jokaisella meistä on henkilökohtainen varjomme, joka kätkee sisäänsä sen, mitä emme vielä pysty tietoisesti käsittelemään. Varjon kohtaaminen on ehdottoman välttämätöntä, jotta ihminen voisi eheytyä ja tulla henkisesti kypsäksi, ja tässä prosessissa tarvitaan paljon rohkeutta, hyväksyntää, anteeksiantoa ja rakkautta itseä kohtaan. Muratin toinen toteemieläin susi toimii oppaana ja suojelijana varjotyöskentelyn aikana. Susi on fantastinen sielueläin ja luotettava rinnalla kulkija, joten jos rakastat tätä upeaa eläintä, suosittelen, että hankit lisää tietoa suden henkisestä tehtävästä.

Varjotyön tuloksena on muuntunut persoonallisuus, minkä voi kokea suurempana rauhana ja vakautena, joiden taustalla on syvempää, viisasta elämänymmärrystä. Omalla kohdallani olen havainnut sen parantuneena kykynä elää nykyhetkessä ja nauttia elämästä sellaisena kuin se on. Itseluottamus ja itsensä arvostaminen ovat kasvaneet, pelot ja huolet menettäneet otettaan. Itse kullakin eheytyminen näkyy sellaisena muutoksena, jossa monet aiemmin alitajunnasta nousseet impulssit lakkaavat ohjaamasta käytöstä negatiivisella tavalla. Ihmisessä on nyt enemmän voimaa ja tietoisuus on laajempi, ja tämä on myös muratin tärkein viesti sen kurottaessa aina kohti valoa.

Tässä muratin jaksolle sopivia kysymyksiä ja samalla vähän pohdittavaa sinulle:

Millaisia yhteyksiä luot elämässäsi erilaisiin ihmisiin ja asioihin ja millaisten verkostojen osa olet?

Onko sinulla tarvetta muutokseen, uudenlaisiin suhteisiin toisenlaisissa viitekehyksissä?

Miten voisit toteuttaa haluamiasi muutoksia?

Kuinka lähestyt omaa sisintä keskustasi?

Oletko varannut riittävästi aikaa sisäisyyden kokemiseen omassa rauhassasi?

Mitä varjon kohtaaminen on paljastanut sinulle ja mikä vie sinua kohti valoa?

”Don’t ask for reward, or compensation,
Or whether someone sometime will recognize
The greatness of your actions.
It makes no difference to you,
There is no need for triumph.
The greatest happiness is found
In following your inner path.”

The Oracle for Ivy in Fred Hageneder: The Tree Angel Oracle Deck

 

Lähteitä:

Fred Hageneder & Anne Heng: The Tree Angel Oracle Deck; The Ancient Path into the Sacred Grove

Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle & Guidebook

Sharlyn Hidalgo: The Healing Power of Trees; Spiritual Journeys through the Celtic Tree Calendar

Kim Krans: The Wild Unknown Animal Spirit

John Matthews & Will Worthington: The Spirit of Nature Oracle; Ancient wisdom from the Green Man and the Celtic Ogam tree alphabet

Jacqueline Memory Paterson: Tree Wisdom; The definitive guidebook to the myth, folklore and healing power of Trees


Kuvassa: Muratti (Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle)

12%20Muratti.jpg