Orjanlaakeri eli piikkipaatsama ~ Holly ~ Tinne ~ 16.5.-12.6.

Toteemit: joutsen, metsänneidot
Jumaluudet/Oppaat: Leda, Castor ja Pollux, Lugh ja Lucina, Holle ja Pluto, Thoth, Ma’at
Kirjain: T
Väri: tummanharmaa
Kahdeksas (8.) kuunkierto, Dryadikuu eli Metsänhenkien Kuu (Dryad Moon)
Kasvitieteellinen heimo: Aquifoliaceae; kasvitieteellinen suku: Ilex

Avainsanat: oikeudenmukaisuus, suojaus ja suojelus, taisteluvoima, puolustaminen ja toiminta, elinvoima ja tarmo, suunta, tarkoitus ja päämäärä, tasapaino, polaarisuus (vastakkaisuus) ja duaalisuus (kaksinaisuus) eheytettyinä kokonaisuuteen, vastakohtien yhdistäminen, yhteys, suhteet, isä ja isyys

Orjanlaakeri, euroopanorjanlaakeri eli piikkipaatsama (Ilex aquifolium) on teräväpiikkinen ikivihreä pensas tai pieni puu, jolla on paksut, nahkamaiset, kiiltävän tummanvihreät lehdet ja loistavan punaiset marjat. Orjanlaakeri kasvaa Länsi-Euroopassa ja kelttiläisen kulttuurin levinneisyysalueella, mutta meillä Suomessa se ei menesty avomaalla. Sen viehättävä ja huomiota herättävä ulkonäkö on kuitenkin kaikille tuttu joulunajan tyypillisenä punavihreänä koristeaiheena.

Muinaisille kelteille orjanlaakeri oli pyhä puu, joka toimi kilpenä huonoa onnea vastaan ja tarjosi elähdyttävää elämänenergiaa talven koettelemuksesta selviytymiseen. Metsänhenkien eli dryadien uskottiin asustavan orjanlaakerissa talven aikana, ja talon lähelle istutettuna puu viritti vahvan suojakentän asumuksen ja sen asukkaiden ympärille. Orjanlaakerissa on lupaus uudistumisesta ja elämän jatkumisesta, ja sillä sanotaan olevan kyky nostaa lannistunut ihminen masennuksesta ja palauttaa kadonnut elämänhalu. Kelttiläisessä puukalenterissa orjanlaakerin jakso sijoittuu toukokuun 16. ja kesäkuun 12. päivän väliseen aikaan. Tällä jaksolla eletään kahdeksatta kuunkiertoa ja Dryadikuun eli Metsänhenkien Kuun vaihetta.

Orjanlaakerin ilmeisin ominaisuus on väkevä voima, johon liittyy kyky vahvaan puolustukseen. Tässä voi olla kyse itsensä tai jonkin laajemman kokonaisuuden puolustamisesta, syrjittyjen ja sorrettujen asian ajamisesta tai sisäisten henkisten taisteluiden läpikäymisestä ja niistä selviytymisestä. Orjanlaakerin sanomaan sopivat Paulo Coelhon sanat: ”Me olemme Valon Sotureita. Rakkautemme ja tahtomme voimalla pystymme muuttamaan kohtaloamme ja monien muiden kohtaloa.” Orjanlaakerin tietoisuus auttaa aggression kohtaamisessa, lähti se sitten meistä itsestämme tai ulkopuoleltamme, ja opettaa taitoa pysyä omassa voimassa ja valossa ilman että provosoituu negatiivisesta hyökkäyksestä. Tämä tulinen puu varustaa ihmisen puhtaalla alkuenergialla, jonka sytyttämänä havainnot kirkastuvat, tavoitteet selkiintyvät ja eteneminen kohti päämäärää vauhdittuu.

Orjanlaakeri on totuuden ehdoton puolustaja, ja sen intensiivinen energia antaa ihmiselle horjumatonta lujuutta seistä totuuden takana. Mutta mitä on totuus? Vanha sanonta kuuluu, että totuus ei pala tulessakaan, ja Jeesus sanoi, että totuus on tekevä teidät vapaiksi. Totuus on mittaamattoman arvokas jalokivi, jota kannattaa etsiä ja tavoitella, kunhan muistaa, että totuus on myös suhteellista ja riippuu usein näkökulmasta, josta elämää katsotaan. Emme ehkä koskaan voi tavoittaa absoluuttista totuutta. Sen sijaan omaa itseämme ja kokemusmaailmaamme voimme pyrkiä katsomaan kirkkaasti ja selkeästi ja sillä tavalla oppia tuntemaan oman totuutemme. Orjanlaakeri opettaa ottamaan etäisyyttä liian tunnepitoisesta tai hätiköidystä ajattelusta ja tekemään tilaa harkitsevampiin pohdintoihin ja tutkiskeluihin, koskivat ne sitten omia kysymyksiämme tai erilaisia asiaintiloja ulkomaailmassa. Jos haluat löytää totuuden, pysähdy.

Varjon kohtaaminen on tehtävä, joka tulee jokaiselle eteen, kun henkinen tie vetää kohti syvempää itsetuntemusta. Ilman varjon tuntemista totuus jää vajavaiseksi, eikä ihminen pääse kovin pitkälle itsensä eikä muiden ymmärtämisessä. Orjanlaakerin tematiikkaan sisältyykin varjoprosessin läpikäyminen ja vastakohtaisuuksien yhteen sulauttaminen, ja silloin kirkastuu jokin elämän siihen asti pinnan alla uinunut ulottuvuus. Ei ole sattumaa, että orjanlaakeri esiintyy vuoden pimeimmän ajan symboliikassa. Sen talvellakin kukoistavat punaiset marjat ovat kuin veri, joka tekee eläväksi, ja tuli, joka paljastaa henkisen totuuden. Kun illuusion sumu on hälvennyt, eheytyminen voidaan kokea puhdistavana avautumisena sille, mikä on.

”Mutta suurin niistä on rakkaus.” 1. Kor. 13:13. Ilman rakkautta totuus on kylmä ja julma ja varjo musertaa ihmisen alleen. Orjanlaakeri on rakkauden täyttymyksen vertauskuva, ja nyt rakkautta pitää ajatella sen koko skaalalla kaikessa syvyydessään, korkeudessaan ja laajuudessaan. Puun englanninkielinen nimi Holly on melkein kuin holy eli ’pyhä’, eikä maailmankaikkeudessa ehkä ole mitään pyhempää kuin rakkaus. Jääköön tämä aihe tutkiskeltavaksi jokaiselle omassa rauhassaan.  

”The release of energy fires every action. Since holly burns fiercest and hottest of all woods, it creates a passionate fire. – The Ogam letter associated with Holly, tinne, can be translated as meaning ‘fire’, and there has been a long-standing connection between this tree and sacred fires lit at the time of the winter solstice.” John Matthews: The Spirit of Nature Oracle    

 

Lähteitä:

Fred Hageneder & Anne Heng: The Tree Angel Oracle Deck; The Ancient Path into the Sacred Grove

Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle & Guidebook

Sharlyn Hidalgo: The Healing Power of Trees; Spiritual Journeys through the Celtic Tree Calendar

Kim Krans: The Wild Unknown Animal Spirit

John Matthews & Will Worthington: The Spirit of Nature Oracle; Ancient wisdom from the Green Man and the Celtic Ogam tree alphabet

Jacqueline Memory Paterson: Tree Wisdom; The definitive guidebook to the myth, folklore and healing power of Trees

 

Kuvassa: Orjanlaakeri (Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle)

8%20Orjanlaakeri.jpg