Tammi ~ Oak ~ Duir ~ 18.4.-15.5.

Toteemit: härkä, jänikset ja kaniinit, munat, kukat, taimet, siemenet, keijut
Jumaluudet/Oppaat: Äiti Maa, Gaia, Persefone, Jumalattaren Neitoaspekti, lehmäjumalatar Hathor, taivaan jumalatar Nut, Blodeuwedd, valkoinen Kuun Jumalatar, sarvipäinen jumala Cernunnos, Vihreä Mies
Kirjain: D
Väri: musta, tummanruskea
Seitsemäs (7.) kuunkierto, Jäniskuu (Hare Moon)
Kasvitieteellinen heimo: Fagaceae; kasvitieteellinen suku: Quercus

Avainsanat: kevät, hedelmällisyys ja seksuaalisuus, voima ja vahvuus, vakaus ja pysyvyys, maadoitus ja kestävyys, vankka suoja, selviytyminen ja hengissä pysyminen, muinainen tieto, ovet ja kynnykset, ovi mysteereihin, rajat

Mahtava tammi (Quercus robur), puiden kuningas, tekee vaikutuksen jykevällä olemuksellaan. Tämä runsaasti valoa vaativa jalo lehtipuu kasvaa luonnonvaraisena aivan eteläisimmässä Suomessa ja voi elää tavattoman vanhaksi, jopa tuhatvuotiaaksi. Tammea on kutsuttu ensimmäiseksi puiden joukossa, ja kelteillä se oli heidän mysteeriensä keskiössä. Kelttien papiston nimi druid tarkoittaa ’tammen tuntijaa ’ tai ’tammen viisautta’ (’Oak Wisdom’). Kelttien puukalenterissa tammen jakso alkaa 18. päivänä huhtikuuta ja päättyy toukokuun 15. päivänä. Tällä jaksolla eletään seitsemättä kuunkiertoa ja Jäniskuun vaihetta.

Tammen jakson keskivaiheille sijoittuu suomalaisten vappu ja kelttien Beltaine-juhla. Silloin on aika iloita kevään kukoistuksesta ja kasvun ihmeestä sekä kiittää Äiti Maata sen hedelmällisestä elämää ylläpitävästä luomisvoimasta. Tähän aikaan keltit juhlivat yhteisössään pyhää avioliittoa ja uuden elämän alulle panemista, mitä edustivat Suuri Jumalatar ja Sarvipäinen Jumala Cernunnos keskinäisessä kohtaamisessaan. Tämä varmisti maan hedelmällisyyden käsillä olevana kasvukautena ja takasi runsaan sadon syyskesän Lammas-juhlan aikoihin. Beltaine nostaa esille seksuaalisuuden merkityksen ja sen alkuperäisen mysteerin, ja tammen jaksolla onkin ajankohtaista tunnistaa itsensä myös seksuaalisena olentona, herätellä aistejaan, kuulostella omia tarpeitaan ja antaa itsensä nauttia omasta sensuaalisuudestaan.

Tammen energia antaa tukea kaikkiin luoviin projekteihin, oli kyse sitten inspiroituneesta taiteen tekemisestä, antautuneesta puutarhanhoidosta tai vaikkapa kekseliään kokeilevasta ruuanlaitosta ja leivonnasta. Koska tammi on hyvin juureva puu, sen luovuus on käsin kosketeltavan maanläheistä ja tuottaa konkreettisia lopputuloksia. Rakkaus luontoon on tammen syvintä olemusta, ja tänä päivänä se näkyy myös pyrkimyksenä suojella luontoa ja tehdä sen mukaisia elämäntapavalintoja. Voit ajatella koko ympäristö- ja ilmastoliikkeen olevan kuin suuren pyhän alkutammen siunauksessa ja suojeluksessa. Tammi tarjoaa voimansa ja luovuutensa jokaisen ekotietoisen teon kannustimeksi. Jos haluat kehittää omaa ekotietoisuuttasi, voit mietiskellä tammen voimakentässä ja saada uusia visioita. Tammi on erittäin käytännöllinen ja auttaa viemään asioita loppuun asti, niin että hyvät ideat eivät jää vain ajatustasolle leijumaan.

Tammessa on valtavasti tietoa, kokemusta ja viisautta. Sen muistiin on koodautunut ihmiskunnan historiaa muinaisista ajoista alkaen, ja yhä edelleen se toimii elävän informaation tallettajana tulevia sukupolvia ja maapallon tulevaisuutta varten. Kuuntele tammea ja saat helpommin yhteyden omaan menneisyyteesi, sukuhistoriaasi ja alkujuuriisi, joiden tunteminen kasvattaa ymmärrystä siitä, kuka olet. Omaa identiteettiään voi tutkia kahden erityyppisen linjan kautta. Ensimmäinen linja liittyy fyysiseen geeniperimään, joka johtaa suvun historian haarojen kautta ajassa yhä kauemmaksi menneisyyteen ja mahdollisesti useisiin eri paikkoihin lähempänä ja kauempana. Toinen linja kulkee sielusi lukuisten jälleensyntymien kautta eri puolella maapalloa, eikä se ole sidottu tämän hetkisen inkarnaation fyysisiin geeneihin vaan pikemminkin kerättyjen kokemusten vaikutuksiin henkisellä tasolla. Kenties vanha viisas tammi voi auttaa sinua arvioimaan näiden kahden perimätyypin välistä suhdetta omassa itsessäsi ja oivaltamaan niiden syvempää merkitystä kehityksesi kannalta.

Tammen sanotaan olevan mysteerien ja uudistumisen portti. Ovet aukeavat, kynnykset voidaan ylittää, ja edessä levittäytyy uusi jännittävä maisema, joka odottaa tutkimusmatkailijaa. Elämän muutoskohdat ovat tammen valvovan silmän alla, ja tämän puun varjeluksessa on turvallista taivaltaa. Myös ihmisen energiakeskukset eli chakrat ovat eräänlaisia ovia, joista kustakin avautuu oma tietoisuutensa. Chakrasta toiseen siirryttäessä ylitetään kynnys, jonka takana värähtelytaajuus ja tietoisuuden laatu vaihtuvat. Tammi itsessään edustaa juurichakran maadoitusta, sitä elinvoimaista perustaa, jonka varaan kaikki muu rakennetaan. Tammen juuresta nousee elämänvoiman virtaus ylöspäin läpi tietoisuuden eri tasojen kohti taivasta, hengen valtakuntaa, ja sieltä jälleen alaspäin kohti juuria, maaemon syliin. Tammi huolehtii samalla vanhan energian kierrätyksestä lähettäen sen juuristonsa läpi maan syvyyksiin muunnettavaksi. Meditoi tammen alla, kun tunnet tarvetta puhdistautua. Tammi on luonnollisesti myös aineellisen kierrätysaatteen symboli ja tarjoaa inspiraatiota vanhan materian uusiokäyttöön sekä kierrätystaiteen tekemiseen. Tammen viestinä on tekojen tasolle ulottuva luonnon kunnioittaminen ja ihmisen näkeminen saumattomana osana luonnon herkkää tasapainoa.

 

Lähteitä:

Fred Hageneder & Anne Heng: The Tree Angel Oracle Deck; The Ancient Path into the Sacred Grove

Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle & Guidebook

Sharlyn Hidalgo: The Healing Power of Trees; Spiritual Journeys through the Celtic Tree Calendar

Kim Krans: The Wild Unknown Animal Spirit

John Matthews & Will Worthington: The Spirit of Nature Oracle; Ancient wisdom from the Green Man and the Celtic Ogam tree alphabet

Jacqueline Memory Paterson: Tree Wisdom; The definitive guidebook to the myth, folklore and healing power of Trees

 

Kuvassa: Tammi (Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle)

7%20Tammi.jpg