Omenapuu ~ Apple ~ Quert ~ 13.6.-10.7.

Toteemit: omenat, keijut, pentaakkeli, suvun naislinja, Glastonbury (Omenasaari, the Apple Isle)
Jumaluudet/Oppaat: Jumalattaren kaikki ilmentymät, erityisesti jumaluuden Äitiaspekti, Äiti Maa, Gaia, naispuoliset esivanhemmat
Kirjain: Q, CC
Väri: vihreä
Yhdeksäs (9.) kuunkierto, Simakuu (Mead Moon)
Kasvitieteellinen heimo: Rosaceae; kasvitieteellinen suku: Malus

Avainsanat: naispuolinen sukulinja, kotimaa ja esiäitien maa, päätös, päättäväisyys, vaihtoehdot, valinnat, kauneus, runsaus, uudistuminen, hedelmällisyys, äitiys

Rakastettu ja arvostettu omenapuu (Malus domestica) kuuluu ruusukasvien heimoon, ja sen lukuisia lajikkeita kasvatetaan eri puolilla maapalloa. Omenapuu hurmaavine kukintoineen ja herkullisine hedelmineen on tuottanut iloa ja ravintoa ihmiskunnalle vuosituhansien ajan. Kelttiläisessä puukalenterissa omenapuun jakso alkaa kesäkuun 13. päivänä ja jatkuu heinäkuun 10. päivään asti. Eletään yhdeksättä kuunkiertoa ja Simakuun vaihetta. Kyseessä on kaksoiskuukausi, jonka omenapuu jakaa yhdessä pähkinäpensaan kanssa. Edellisessä jutussa tutustuimmekin jo pähkinäpensaan perinteeseen (englanniksi Hazel, keltiksi Coll).

Omenapuun mytologinen historia on rikas, ja me kaikki tunnemme Raamatun luomiskertomuksen tarinan Eedenin puutarhan hyvän- ja pahantiedon puusta, jonka hedelmän Eeva ja Aadam nauttivat ja kokivat syntiinlankeemuksen. Kreikkalaisten ja kelttien myyteissä sen sijaan korostetaan omenan pyhyyttä ja sen yhteyttä kuolemattomuuteen ja tuonpuoleiseen paratiisiin. Omenalla oli niin väkeviä parantavia ominaisuuksia, että se pystyi herättämään jopa kuolleet takaisin henkiin. Kelttien druidit pitivät omenapuuta suuressa arvossa, sillä se toimi isäntäkasvina mistelille ja kasvoi lähellä tammilehtoja, jotka olivat pyhiä. Omenapuulla oli maagisia voimia, ja se symboloi hedelmällisyyttä ja täyttymystä.

Omenapuu edustaa erityisen vahvasti feminiinisiä energioita, Kosmisen Äidin kaikkia ilmentymiä eri jumalattarien muodossa sekä Äiti Maata, Gaiaa. Naisen luova voima, uuden elämän kantaminen ja synnyttäminen sekä äitiys saavat suojaa omenapuun täyteläisistä värähtelyistä. Tämä puu yhdistää sinut naispuoliseen sukulinjaasi ja auttaa tutkimaan edesmenneiden sukupolvien historiaa, josta on mahdollista ammentaa sekä naisten välittämää elämänviisautta että uudenlaista, ehkä yllättävääkin itseymmärrystä. Esiäitiesi siunaus laskeutuu yllesi omenapuun tietoisuuden välityksellä ja kannustaa sinua yhä uusiin oivalluksiin koskien omaa elämänpolkuasi. Omena vahvistaa myös suhdetta omaan kotimaahan ja suvun asuinseutuihin, ja tästä syystä voisimme hieman muuntaa tuttua sanontaa muotoon ”oma maa omena”.

Omenapuun hedelmät ovat luonnon tarjoaman ravinnon ja sadonkorjuun symboleita ja kuvaavat runsautta sen lukemattomissa eri muodoissa. Kun omena leikataan vaakasuoraan kahtia, sen sisältä löytyy pentagrammi eli viisikanta, tähtimäinen viisisakarainen kuvio, joka edustaa maaelementtiä ja Äiti Maan anteliaita lahjoja. Omena muistuttaa meitä myös luonnonhenkien, deevojen ja keijujen näkymättömästä mutta täysin korvaamattomasta työstä kasvikunnan elinvoiman ja monimuotoisuuden ylläpitämiseksi. Kesäisen omenapuun alla lepäillessä voi vaikka rentoutua mietiskelemään ja havainnoimaan luonnon yksityiskohtien runsautta ympärillään, sitä maailmaa, jonka osa me ihmisetkin olemme. Omenapuun energia vahvistaa luontosuhdetta ja kutsuu uudistumaan luonnon helmassa. Se hoitaa, elvyttää ja parantaa, aivan kuten omenoita on vanhastaan pidetty lähes ihmelääkkeinä vaivaan kuin vaivaan.

Koska omena edustaa runsautta, se herättää myös monia runsauteen liittyviä kysymyksiä pohdittaviksi. Yksi tärkeä kysymys, ehkä vähän kärjistetysti ilmaistuna, on se, onko runsaus siunaus vai kirous. Ylitsepursuava runsaus on stressaavaa ja ahdistavaa, ellei ylimääräistä osaa siitä panna kiertoon niille, jotka kärsivät puutetta. Runsaus tukee hyvinvointia niin kauan kuin sitä on juuri sopivasti erilaisten tarpeiden tyydytykseen. Omena haastaakin tarkastelemaan tarjolla olevia vaihtoehtoja ja tekemään viisaita valintoja. Päättäväisyys päätöksenteossa johtaa omassa elämässä hyvään lopputulokseen, sisäiseen ja ulkoiseen rauhaan, kauneuteen ja selkeyteen.

Kelttiläiseen traditioon ja kuningas Arthurin legendaan nivoutuu kiehtova tarina Avalonista, Omenoiden Saaresta (the Isle of Apples) tai Ikuisen Nuoruuden Saaresta (the Isle of Eternal Youth). Avalon oli Jumalattaren paratiisi ja pyhäkkö, joka lopulta peittyi usvaan Britannian kääntyessä alkuperäisestä jumalattaren palvonnasta kristinuskoon. Omenapuu oli tämän mystisen saaren vartija ja suojelija ja omena sen symboli, ja paikan sanottiin olevan niin hedelmällinen, että sen luonto kukoisti runsaudensarvena ilman minkäänlaista hoitamista. Saaren maaginen voima teki mahdolliseksi myös sisäisen magiikan kokemisen sekä täydellisen parantumisen ja eheytymisen riippumatta tapahtuneesta. Omenoiden Saari ohjaa ihmistä tänäkin päivänä katsomaan hieman syvemmälle todellisuuden pinnan alle ja etsimään sisäistä henkistä inspiraatiota, sellaista kultaista hedelmää, jonka puraisu avaa oven elämän ihmeelliseen maagiseen ulottuvuuteen.

”You have the freedom to choose the most delicious part of life itself. This is the Apple’s role. With it, you find your center, your inner sun, your confidence and self-worth. Apple helps you to free yourself from guilt, burdens, and memories.” Fred Hageneder: The Tree Angel Oracle Deck

 

Lähteitä:

Fred Hageneder & Anne Heng: The Tree Angel Oracle Deck; The Ancient Path into the Sacred Grove

Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle & Guidebook

Sharlyn Hidalgo: The Healing Power of Trees; Spiritual Journeys through the Celtic Tree Calendar

Kim Krans: The Wild Unknown Animal Spirit

John Matthews & Will Worthington: The Spirit of Nature Oracle; Ancient wisdom from the Green Man and the Celtic Ogam tree alphabet

Jacqueline Memory Paterson: Tree Wisdom; The definitive guidebook to the myth, folklore and healing power of Trees

 

Kuvassa: Omenapuu (Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle)

10%20Omenapuu.jpg