Leppä ~ Alder ~ Fearn ~ 27.12.-23.1.

Toteemit: kuningaskalastaja, korppi, varis, peukaloinen, lohikäärme
Jumaluudet/Oppaat: Bran ja Branwen, Merlin
Kirjain: F, V, GW
Väri: karmiininpunainen
Kolmas (3.) kuunkierto, Susikuu (Wolf Moon)
Kasvitieteellinen heimo: Betulaceae; kasvitieteellinen suku: Alnus

Avainsanat: ohjaus, opastus, ennustaminen, oraakkeli, lujuus kiistassa tai taistelussa, henkinen suojaus ja suojelus, tasapaino maskuliinisten ja feminiinisten energioiden välillä, tasapaino, vakaus, lujat perustukset

Kelttiläisessä puukalenterissa lepän (Alnus glutinosa) jakso alkaa 27. joulukuuta jatkuen aina 23. tammikuuta saakka. Tällä jaksolla eletään kolmatta kuunkiertoa ja Susikuun vaihetta. Keltit arvostivat leppää suuresti sen maagisten ominaisuuksien vuoksi, ja irlantilaisen myytin mukaan ensimmäisen miehen sanottiin syntyneen lepästä, naisen puolestaan pihlajasta. Leppä viihtyy veden äärellä, ja kosteilla ravinteikkailla paikoilla tervaleppää näkeekin usein kasvavan runsaasti. Tämä puu huokuu vakautta ja turvallisuutta ja siinä voi aistia haltiamaista vihreää säteilyä, joka tuntuu kiehtovalta.

Lepän energiakentässä on vahvaa maskuliinista voimaa, ja se antaa ihmiselle selkärankaa puolustaa itseään, omaa reviiriään ja koskemattomuuttaan sekä omia oikeuksiaan ja vakaumustaan. Suojaus pitää elämän puhtaana häiritsevistä ulkopuolisista vaikutuksista. Turvaudu leppään, jos sinun on taisteltava jonkin tärkeän asian puolesta. Seiso omassa voimassasi ja toimi siitä käsin. Leppä opettaa rakentamaan niin hyvät perustukset, ettei ihminen taitu pahemmassa myrskyssäkään. Samalla lepässä elää syvä feminiininen viisaus, joka ohjaa kuuntelemaan tunteita ja antaa turvaa niiden läpikäymiseen. Leppä liitetään vesielementtiin ja virtaukseen sekä kriiseistä ja traumoista toipumiseen. Vaikean vaiheen koettelemusten jälkeen koittaa mahdollisuus uuteen alkuun. Leppä toimii siltana yli synkän virran ja tarjoaa syleilevää lohtua sitä kaipaavalle. Anteeksianto ja irrottautuminen tuovat sisäistä rauhaa ja paremman ymmärryksen siitä, mitä takertumattomuus ja todellinen eteenpäin meno elämässä tarkoittavat.     

Leppä synnyttää tasapainoa maskuliinisen ja feminiinisen energian välille, koska se itse ilmentää molempia laatuja. Jos vaikkapa toiminta, tehokkuus ja suorittaminen jatkuvat uupumiseen asti, silloin maskuliininen vaihde on ylikorostunut ja tarvitaan painopisteen siirtämistä lempeämpään, olemista ja sisäisyyttä vahvistavaan feminiiniseen läsnäoloon. Maskuliiniselle ja feminiiniselle on olemassa lukuisia attribuutteja ja ilmenemisen tapoja, joten tutki tätä teemaa silloin, kun on toispuoleinen olo. Meditoi lepän läheisyydessä, joko ulkona luonnossa tai mielikuvissasi. Lepän tietoisuuskenttä auttaa saamaan vaakakupit tasapainoon, niin että elämän eri puolien balanssi paranee ja samalla sekä fyysinen että psyykkinen hyvinvointi kohenee. Mieti käsitteitä yin ja yang sekä kultainen keskitie. Niissä yhdistyvät muutos ja liike siten, että tasapaino kuitenkin säilyy.

Voimansa ja selkärankansa ansiosta leppä on ollut muinaisessa perinteessä kuin luotu johtajuuden tukemiseen, mutta on muistettava, että nykypäivän johtajat osaavat hyödyntää tehtävässään monipuolisesti myös luovaa tunneälyään, mitä lepän feminiininen puoli vastaavasti vahvistaa. Hyvä johtajuus edellyttää niin monia erilaisia valmiuksia, että jos tämä rooli tuottaa paineita, lepän vakaa puolueeton viisaus voi parantaa stressinsietokykyä. Leppään on vanhastaan liitetty sellainen suuremman kokonaisuuden palveleminen, joka toteutuu jonkinasteisen uhrautumisen kautta, ja tässä onkin taas paikallaan arvioida sitä, millaista on uhrautuminen rakentavassa, myönteisessä mielessä, jotta oma tasapaino ei ala horjua.

Leppä on oraakkelipuu, jonka sanotaan sopivan kohtalon katsomiseen ja ennustamiseen. Itsekin harrastin aikoinaan ennustamista, mutta henkisen ymmärryksen kasvettua luovuin siitä ja aloin keskittyä psyyken ja sisäisen maailman tutkimiseen. Kun ihminen ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä eli oivaltaa, että omat valinnat ratkaisevat tulevaisuuden suunnan, ennustaminen vaikeutuu ja tulee lopulta mahdottomaksi. Kun vastuu on itsellä, panokset ovat kovat, mutta voimaantuminen sitäkin valtavampi. Leppä luo energiaportaalin, jonka kautta voi astua tutkimaan tietoisuuttaan sekä niitä tekijöitä, jotka muovaavat oman elämän. Sisäinen työ on aina se tärkein henkinen harjoitus, ja sisäisen työn vaikutukset viitoittavat tietä eteenpäin. Leppä vahvistaa myös yhteyttä omaan ohjaukseen, oppaisiin ja toteemeihin, jotka ovat valmiina tarjoamaan tukeaan sisäisille tutkimusmatkoille. Kaikki apu kannattaa hyödyntää, vaikka työ tehdäänkin valmiiksi omin käsin.

Lepällä on mielenkiintoiset toteemit, joista neljä on lintuja ja yksi puhtaasti myyttinen lohikäärme. Ihailetko tummia variksia ja korppeja, kuten minä, vai tunnetko enemmän vetoa säkenöivään kuningaskalastajaan tai pieneen vikkelään peukaloiseen? Jos rakastat lintuja, hanki lisää tietoa näiden maagisten toteemien merkityksestä. Kaikennäkevä lohikäärme ilmentää muinaista geneettistä muistia ja viisautta. Se symboloi Itseä ja herättää sisäisen henkisen tulen, Agnin.

”Shelter, comfort and warmth are all reassuringly offered by the alder, and through these we can redefine our purpose and path through life. As guardian of the streams and rivers, the alder also watches over the life-giving waters that promote the health of the land. In this it guards the spark of wonder which is your birthright.” Jacqueline Memory Paterson: Tree Wisdom  
 

Lähteitä:

Fred Hageneder & Anne Heng: The Tree Angel Oracle Deck; The Ancient Path into the Sacred Grove

Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle & Guidebook

Sharlyn Hidalgo: The Healing Power of Trees; Spiritual Journeys through the Celtic Tree Calendar

Kim Krans: The Wild Unknown Animal Spirit

John Matthews & Will Worthington: The Spirit of Nature Oracle; Ancient wisdom from the Green Man and the Celtic Ogam tree alphabet

Jacqueline Memory Paterson: Tree Wisdom; The definitive guidebook to the myth, folklore and healing power of Trees

 

Kuvassa: Leppä (Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle)

3%20Lepp%C3%A4.jpg