Viiniköynnös/Karhunvatukka ~ Vine/Blackberry ~ Muin ~ 11.7.-7.8.

Toteemit: leijona, sylfidit ja nymfit, haltiat ja keijut
Jumaluudet/Oppaat: Dionysos, Vihreä Mies, Pan, Lugh, Jumalattaren Äitiaspekti
Kirjain: M
Väri: monivärinen, sateenkaaren värit
Kymmenes (10.) kuunkierto, Vierrekuu (Wort Moon)

Kasvitieteellinen heimo: Vitaceae (viiniköynnös), Rosaceae (karhunvatukka); kasvitieteellinen suku: Vitis (viiniköynnös), Rubus (karhunvatukka)

Avainsanat: asioiden toteuttaminen ja loppuun saattaminen, työn hedelmät, runsaus, sadonkorjuu, klaani ja yhteisö, profetia, psyykkinen ja sielullinen, kiitollisuus, juhlinta, nautinto, nauru, kesä, humaltuminen ja päihtymys, huuma ja hurma, ekstaasi

Viiniköynnös eli aitoviiniköynnös (Vitis vinifera) on alun perin jalostettu Välimeren seuduilla villinä kasvavasta metsäviinistä (Vitis sylvestris). Aitoviinillä on pitkät kulttuuriperinteet, sillä sitä on viljelty Egyptissä jo 6000 vuotta sitten, ja nykyään se on maailman yleisimmin viljelty viiniköynnös useine jalostettuine lajikkeineen. Meillä Suomessa viiniköynnöksen kasvattamista voi kokeilla kasvihuoneessa ja etelän suojaisimmilla pihoilla ja parvekkeilla. Karhunvatukka (Rubus fruticosus) kuuluu vatukkakasveihin, ja sen mustat marjan tapaiset hedelmystöt koostuvat monesta pienestä yhteen kasvaneesta luumarjasta. Useimmat lajikkeet menestyvät vain eteläisessä Suomessa, mutta viime aikoina on kehitetty kestävämpiä lajikkeita, joita voidaan kasvattaa paitsi kasvihuoneessa myös ulkona ja jopa pohjoisemmilla kasvuvyöhykkeillä. Karhunvatukan suuri makea marja on aromiltaan omaleimainen ja sopii moniin erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Kirjassaan The Spirit of Nature Oracle John Matthews mainitsee, että vanhimmat viittaukset kirjaimeen muin antavat sille merkityksen ’viiniköynnös’, mikä on erikoinen assosiaatio, sillä viiniköynnös ei kasvanut kotoperäisenä kelttien asuttamilla alueilla. Useimmat tutkijat pitävät karhunvatukkaa lähimpänä viiniköynnöksen kaltaisena kasvina, joka voisi edustaa M-kirjaimen symboloimaa kokemuskenttää. Molemmat ovat kasvutavaltaan köynnöstäviä ja tuottavat herkullisia syötäviä hedelmiä tai marjoja, ja sekä viinirypäleistä että karhunvatukoista voidaan valmistaa viiniä. Oma näkemykseni on, että koska kumpikin kasvi esiintyy kelttiläisen puukalenterin tulkinnoissa, lukija voi valita mieleisensä vaihtoehdon tai ajatella viiniköynnöstä ja karhunvatukkaa rinnakkaisina ja tasavertaisina symboleina. Viiniköynnöksen tai karhunvatukan jakso alkaa 11.7. ja päättyy 7.8. Eletään kymmenettä kuunkiertoa ja Vierrekuun vaihetta.

Viiniköynnöksen ja karhunvatukan jaksolle osuu kelttien suuri sadonkorjuun juhla Lammas, auringonjumala Lughin Lughnasa eli Leivän Päivä (Day of the Bread), jota vietettiin elokuun ensimmäisenä. Silloin juhlittiin kesäkauden täyttymystä, ensimmäistä sadonkorjuuta, ja ilmaistiin kiitollisuutta Äiti Maalle tämän runsaista antimista, jotka takasivat yhteisön hengissä pysymisen tulevan talven aikana. Kasvien siemenet kerättiin ja säilytettiin pyhissä astioissa seuraavan kevään kylvöjä varten. Aurinkoa ylistettiin sen eläväksi tekevän voiman kunniaksi. Oli laulun, tanssin ja tarinankerronnan aika, ja juhlintaan kuului tietysti myös uuden sadon antimien nauttiminen, syöminen ja juominen. Järjestettiin urheilukilpailuja ja teatteriesityksiä, ja nuorisolla oli tilaisuus etsiä kumppania itselleen. Viinirypäleistä tai karhunvatukoista valmistettava viini on koko sadonkorjuun ekstaattisen juhlan vertauskuva, sillä onhan viinillä itseilmaisua avaava vaikutus, ja sen on sanottu vapauttavan ihmisessä profeetallisia kykyjä. In vino veritas, ’viinissä on totuus’.

Koska viiniköynnös ja karhunvatukka edustavat sadonkorjuuta, ne kuvastavat myös asioiden toteuttamista ja tehtävien loppuunsaattamista. Sato, jonka saat, riippuu siitä, miten olet viljellyt ja kasvattanut. Millaisilla hankkeilla sitten on edellytykset menestyä pitkällä tähtäyksellä? Sellaisilla, joissa on sydän mukana ja jotka hyödyttävät muitakin kuin itseä, sillä näiden yksinkertaisten elementtien varaan rakentuu kestävä motivaatio. Kun motivaatio on kohdallaan, työn jaksaa viedä läpi vaikeidenkin vaiheiden niin, että lopulta saa hyvän sadon. Viiniköynnöksen ja karhunvatukan tietoisuus ohjaa ihmistä mielekkäisiin valintoihin loppumattoman viriketulvan keskellä. Tee valinta ja pitäydy siinä. Jos kahmii liikaa, hajottaa itseään turhan moneen suuntaan, jolloin juurichakra stressaantuu, heikkenee ja menettää tasapainonsa, eikä mikään tule kunnolla valmiiksi. Manifestointi eli ilmentäminen nimittäin toimii prosessina siten, että energia virtaa ylhäältä kruunuchakran inspiraatiosta alaspäin tekemisen eri vaiheiden kautta kohti juurichakraa, jonka tasolla vasta saavutetaan konkreettinen lopputulos. Nyt on aika iloita ja juhlia kiitollisin mielin ennen seuraavaa askelta. Ota lasi sellaista ”viiniä”, jota rakastat, ja nauti oikein sydämesi pohjasta.

Eläydy kuninkaalliseen leijonaan, joka on tämän lämpimän keskikesän jakson toteemieläin. Leijonalla on valtavasti positiivisia ominaisuuksia, joita se luovana ja esiintymishaluisena ei kaihda tuoda esille. Luja tahdonvoima yhdistyy tässä upeassa olennossa jalomielisyyteen, anteliaisuuteen ja lämminsydämisyyteen. Leijona hoitaa pentujaan antaumuksella ja puolustaa laumaansa johtajan voimalla. Muista kuitenkin varoa leijonan helmasyntejä, liiallista dominointia, itseriittoisuutta ja ylimielisyyttä, ja kehitä sen sijaan oikeanlaista nöyryyttä menestyksen edessä. Leijonan tehtävänä on jalostaa solar plexuksen voimakkaan tahdon energiat sydänkeskuksen tasolle säteilemään syvempää ymmärrystä, viisautta ja myötätuntoa, joka hyödyttää koko klaania ja lämmittää yhteisöä kultaisella auringonpaisteellaan. Leijonan viinissä hehkuu henkisen tulen ekstaattinen ilo.

”Use Vine when you wish to give thanks for your “children”. Celebrate what you have given birth to, and honor the fruits of your labor. This can be your actual children, or projects, activities, and plans. Likewise, when you need a burst of creative energy for a new project, or when you want to see one to its completion, call on Vine.” Sharlyn Hidalgo: The Healing Power of Trees

 

Lähteitä:

Fred Hageneder & Anne Heng: The Tree Angel Oracle Deck; The Ancient Path into the Sacred Grove

Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle & Guidebook

Sharlyn Hidalgo: The Healing Power of Trees; Spiritual Journeys through the Celtic Tree Calendar

Kim Krans: The Wild Unknown Animal Spirit

John Matthews & Will Worthington: The Spirit of Nature Oracle; Ancient wisdom from the Green Man and the Celtic Ogam tree alphabet

Jacqueline Memory Paterson: Tree Wisdom; The definitive guidebook to the myth, folklore and healing power of Trees

Wikipedia: Viiniköynnös ja karhunvatukka

 

Kuvassa: Viiniköynnös (Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle)

11%20Viinik%C3%B6ynn%C3%B6s.jpg