Selja ~ Elder ~ Ruis ~ 3.10.-30.10.

Toteemit: kurki, haikara, ibis, varis
Jumaluudet/Oppaat: Thoth, Ma’at, Hecate, Jumalattaren Akka-aspekti
Kirjain: R
Väri: punainen
Kolmastoista (13.) kuunkierto, Verikuu (Blood Moon)
Kasvitieteellinen heimo: Adoxaceae; kasvitieteellinen suku: Sambucus

Avainsanat: elpyminen, uudistuminen, muutos, muodonmuutos, irtipäästäminen, kuolema, syntymä, uudelleensyntymä, syklit, lopetukset ja aloitukset, esivanhemmat, vanhimmat, viisaat, sielun siirtyminen fyysiseltä henkiselle tasolle

Seljat kuuluvat tesmayrttikasvien heimoon, ja niiden suvusta löytyy sekä puu- että ruohovartisia kasveja, eniten kuitenkin kesävihantia, piikittömiä pensaita. Huiskilokukinnossa kasvavien kukkien teriö on vihertävän- tai kellanvalkoinen, ja pensas kukkii touko-kesäkuussa lehtien puhjetessa. Suomessa seljoista tavataan terttuseljaa (Sambucus racemosa), joka on ihmisen levittämä koristekasvi ja siten kotiutunut tulokaslaji, sekä mustaseljaa (Sambucus nigra), joka on meillä harvinainen koriste- ja viljelypuu. Molempien seljojen vihreät osat ovat myrkyllisiä, samoin terttuseljan punaiset marjat, mutta mustaseljan violetinmustia marjoja voidaan käyttää sekä ravinnoksi että lääkinnällisiin tarkoituksiin.

Kelttiläisessä puukalenterissa seljan jakso alkaa 3. lokakuuta ja päättyy 30. lokakuuta. Eletään kolmattatoista kuunkiertoa ja Viinikuun vaihetta sekä samalla koko puuvuodenkierron viimeistä jaksoa. Kelteille selja oli pyhä puu, jota ei saanut hakata, ja mustaseljaa arvostettiin sen ravitsemuksellisten ja lääkinnällisten ominaisuuksien takia. Brittein saarten perinteessä selja liitettiin myös mystisiin voimiin, noituuteen ja muodonmuutokseen. Noitien uskottiin muuttavan itsensä mielellään juuri seljapensaiksi, mikä kasvatti heidän maagisia kykyjään. Eri puolilla Eurooppaa, erityisesti Saksassa, Ruotsissa ja Tanskassa, palvottiin vuosisatojen ajan Seljanaista tai Seljaäitiä, jonka ajateltiin asustavan seljan rungossa, ja tämä uskomus kulkeutui Englantiin luultavasti viikinkien mukana.

Kelttien kalenterin viimeisenä puuna selja edustaa kaikkia suuria siirtymävaiheita niin ulkoisella fyysisellä tasolla kuin sisäisellä psyykkisellä tasolla. Käänny seljan puoleen, kun tarvitset tukea siirtymän läpikäymiseen. Selja kannattelee syntymän ja kuoleman portaaleja ja värähtelee ikuista elämää ja uudelleensyntymää. Sisäiset kriisit, muutokset ja muodonmuutokset kuuluvat jokaisen ihmisen henkiseen kehitykseen, eikä meillä ole muita vaihtoehtoja kuin antautua tälle rankalle ja haastavalle matkalle, joka kuitenkin lopulta johtaa valoon ja uudistumiseen. Kriisit ja siirtymät herättävät voimakkaita, syviä tunnekokemuksia, ja tunteiden hyväksyminen ja niiden läpi eläminen vie vähitellen muuntumisprosessia eteenpäin. Luottamus johdatukseen on erittäin tärkeää selviytymisen kannalta, miten ikinä johdatuksen sitten ymmärtääkään. Selja luon vahvan rakkautta säteilevän auran muutoksen pyörteeseen joutuneen ympärille ja tarjoaa lohtua kaipaavalle turvallisen äidillisen sylinsä, jonka suojissa voi levähtää ja voimaantua.

Kurjet, haikarat ja iibikset ovat seljan toteemilintuja ja kuvastavat ihmisen korkeuksiin kohoavaa henkeä. Kurjet olivat kelteille äärimmäisen tärkeitä lintuja. He tutkivat kurkien ominaisuuksia, jotka toimivat esikuvana symbolisen ogham-kirjoitusjärjestelmän merkeille, ja kurjen jalkojen vaihtelevia liikkeitä ja muotoja käytettiin ennustamisen lähteenä. Kurjet olivat myös kuun mystisen viisauden säilyttäjiä ja edustivat feminiinistä prinsiippiä, korkeampaa näkökykyä ja jalostuneen älyn käyttöä. Useimmat kelttiläiset sankarittaret ottivat jossain vaiheessa kurjen hahmon. Muinaisilla kelttipapeilla, druideilla, oli ns. kurkilaukku, joka sisälsi kokoelman heille tärkeitä rituaalisia esineitä, amuletteja, loitsuja, tarinoita, myyttejä, lauluja, ogham-kirjoitusta ja riimusymboleja. Termiä ”kurkilaukku” (”crane bag”) käytettiin myös tarkoittamaan druidimestareitten kollektiivista viisautta kokonaisuudessaan.

Seljaan liitetään ajatus uhrautumisesta jonkin itselle erityisen merkittävän tai jopa pyhän asian vuoksi. Jotta voisimme hyötyä seljan voimasta, meidän pitää suostua rakastamaan pyyteettömästi ja uhraamaan jotain arvokasta ympärillä olevalle elämälle tai omalle sisäiselle kehityksellemme. Näin syntyy tyhjää tilaa sille, että universumi pääsee antamaan meille vastalahjansa, joka on usein moninkertainen alkuperäiseen uhrauksen nähden. Seljan jakso on myös mitä otollisinta aikaa hiljentymiselle ja sisäänpäin kääntymiselle omassa sisäavaruuden tilassa. Kuunteleminen, havainnointi, oleminen, tietoinen läsnäolo, tähän kaikkeen selja avaa mahdollisuuden syksyn syvetessä ja päivien hämärtyessä. Ulkoisen valon vähentyminen vaikuttaa parhaimmillaan niin, että sisäinen valo alkaa loistaa kirkkaammin muistuttaen toivosta tulevan kevään koittamiseen pitkän talven jälkeen. Seljassa on lupaus uudistumisesta yhä uudelleen ja uudelleen elämän loputtomassa kiertokulussa.

Tähän päättyy kelttiläinen puuvuosi, kunnes kalenterilehti lokakuun viimeisen päivän jälkeen kääntyy aloittaen jälleen uuden vuodenkierron ja uuden matkan luonnon ihmeellisessä, inspiroivassa ja parantavassa maailmassa.

”Elder’s theme is ”the end in the beginning and the beginning in the end”. It marks a time for personal withdrawal, retrospection, and release. It is a time to surrender old ideas, projects, outworn patterns, or stagnant relationships. As you take stock of your year, look at the themes. Give yourself credit for what you accomplished. Let go of your disappointments and forgive yourself for mistakes. You are not the person you were last year at this time. You have transformed, and you will continue to do so. Allow the regenerative energy of Elder to infuse you with energy for the new.” Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle

 

Lähteitä:

Fred Hageneder & Anne Heng: The Tree Angel Oracle Deck; The Ancient Path into the Sacred Grove

Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle & Guidebook

Sharlyn Hidalgo: The Healing Power of Trees; Spiritual Journeys through the Celtic Tree Calendar

Ireland Calling: A site dedicated to all things Irish (www.ireland-calling.com)

Kim Krans: The Wild Unknown Animal Spirit

LuontoPortti: Terttuselja

(www.luontoportti.com)

John Matthews & Will Worthington: The Spirit of Nature Oracle; Ancient wisdom from the Green Man and the Celtic Ogam tree alphabet

Jacqueline Memory Paterson: Tree Wisdom; The definitive guidebook to the myth, folklore and healing power of Trees

The Druid’s Garden (www.druidgarden.wordpress.com)

Wikipedia: Seljat

 

Kuvassa: Selja (Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle)

15%20Selja.jpg