Saarni ~ Ash ~ Nuin ~ 21.2.-20.3.

Toteemit: Maailmanpuu, delfiini, merenneidot, undiinit (veden hengettäret), riimut
Jumaluudet/Oppaat: Hirtetty, Odin, Kolme Kohtalotarta tai Morae, Runotar, Delfoin oraakkeli
Kirjain: N
Väri: lasimaisen vihreä, merenvihreä
Viides (5.) kuunkierto, Puhdaskuu (Chaste Moon)
Kasvitieteellinen heimo: Oleaceae; kasvitieteellinen suku: Fraxinus

Avainsanat: mikrokosmos ja makrokosmos, sisäisen ja ulkoisen maailman yhdistäminen, heijastukset, peilit ja peilaukset, ”niin ylhäällä kuin alhaalla”

Komea, vaatelias ja valoa rakastava saarni (Fraxinus excelsior) on jalo lehtipuu, jota kasvaa laajalla alueella Euroopassa, meillä vain Etelä-Suomessa. Saarnen jakso kelttien puukalenterissa alkaa 21. helmikuuta ja päättyy 20. maaliskuuta. On meneillään viides kuunkierto ja Puhdaskuun vaihe. Saarni on erityisen merkittävä puu kelttiläisessä ajattelussa, sillä se symboloi paitsi lumousta ja magiikkaa myös mahtavaa myyttistä Maailmanpuuta, joka kasvaa koko maailman keskustassa ja on kaiken kasvun ja kehityksen keskipisteenä jokaisella olemisen tasolla. Muinaisskandinaavisessa mytologiassa sen nimi oli Yggdrasil, ja jumala Odin roikkui pää alaspäin hirtettynä tästä puusta yhdeksän päivää ja yhdeksän yötä, minkä johdosta hän sai visioina vastaanottaa riimut ja koki valaistumisen. Esoteerisessa tarot-symboliikassa nähdään vastaava mielikuva henkisestä vihkimyksestä Suuren Arkanan kortissa Hirtetty.

Saarni esiintyy perinteessä äärettömän lujuuden vertauskuvana, ja tämä lujuus syntyy puun juurtuneisuudesta viisauteen. Pyhän kaivon viereen istutettiin usein saarni, minkä voidaan tulkita ilmentävän sitä, kuinka puu vetää juurillaan vettä viisauden lähteestä ja kasvattaa samalla lujuuttaan selviytyä kaikista mahdollisista ja mahdottomista vastoinkäymisistä. Ihmispsyyken tasolla saarni antaa koko ihmiskunnalle voimaa ja sitkeyttä kulkea läpi historian pimeämpien vaiheiden menettämättä toivoaan ja tulevaisuuden uskoaan. Henkinen ymmärrys yhdistyneenä peräänantamattomaan elämänasenteeseen vie sivilisaation kehitystä eteenpäin kohti parempia maailmanaikoja. Ennen toimintaa on kuitenkin kysyttävä, millaisille arvoille toiminnan päämäärä pohjautuu.

Saarnen tietoisuus koskettaa tietenkin paitsi suurempaa kollektiivia myös jokaista yksilöä omassa henkilökohtaisessa elämässään. Ehkä voit pohtia omalla kohdallasi, mikä on kehittänyt sinussa lujuutta ja sitkeyttä selviytyä elämäsi vaikeista ajoista. Mikä on se viisauden lähde, josta sinä ammennat voimaa ja ymmärrystä? Millaiset sisäiset voimavarat auttavat sinua jaksamaan?

Niin ylhäällä kuin alhaalla, niin sisällä kuin ulkona, siinä vähän vanhaa hermeettistä viisautta pohdiskeltavaksi. Saarnen energia yhdistää sisäisen ja ulkoisen kasvattaen eheyttä ja vahvistaen hyvinvointia. Mitä tämä käytännössä voisi tarkoittaa? Omalla kohdallani olen kokenut eheytymistä etenkin silloin, kun olen rohkaistunut tuomaan esille niitä arvoja ja näkökantoja, jotka ovat minulle kaikkein tärkeimpiä. Samalla olen vapautunut toimimaan enemmän näiden merkitysten pohjalta ja luomaan jotain konkreettista, sellaista näkyvää, mikä ilmentää sisäistä maailmaani. Juuri nyt kirjoittaessani tätä blogitekstiä toteutan oman sisäisen maailmani yhdistämistä ulkoiseen ilmaisuun teidän luettavaksenne. Pääsen tällä tavalla tuomaan esille itselleni rakkaita teemoja ja rakentamaan siltaa luonnon ja luontoperinteiden sekä ihmisen psykologisen tason ja henkisen tietoisuuden välille. Myös näissä teemoissa sinänsä näyttää yhdistyvän ulkoinen todellisuus luonnon muodossa ja sisäinen todellisuus psyyken ja henkisyyden muodossa. Minulle tämä merkitsee eheytymistä kirjoittamisen kautta, ja saan siitä paljon iloa ja tyydytystä, mikä antaa tunteen eteenpäin menosta elämässä.

Heijastukset ja peilaukset ovat erittäin mielenkiintoinen ilmiö. On sanottu, että ihminen luo itse oman todellisuutensa ja että kaikki merkittävä elämässämme heijastaa sisäistä maailmaamme ja peilaa omaa todellisuuttamme. Jos haluat tietää, millainen olet, katso ympärillesi: ”Kaiken tämän minä olen luonut”. Kun taas haluat muuttaa omaa elämääsi, muutu ensin itse sisäisesti, niin myös ulkoinen muuttuu. Peilissä voi olla pölyä, ja silloin kannattaa kohdistaa katse sisäänpäin ja käyttää hiukan aikaa itsetutkiskeluun. Sydämen puhdistaminen kirkastaa myös peilin. Tästä minulla on valtavasti kokemusta, ja olen joutunut tekemään massiivisen mielen ja sydämen puhdistuksen elämäni aikana, mutta sehän on tietysti ollut yksi elämäni tarkoituksista. Saarnen jaksolla voisi jälleen olla hedelmällistä tarkistaa, missä nyt mennään, mitä peilistä tänään paljastuu.

Maailmanpuusta nousee vahvoja globaaleja assosiaatioita, ja saarnen voi kuvitella kaikkien maailman kansojen yhteiseksi sukupuuksi. Se kuvastaa ihmiskunnan ykseyttä ja kertoo tarinaa yhteisistä juuristamme, historiastamme ja pyrkimyksistämme jaetulla planeetalla. Meditoi saarnea ihmiskunnan yhdistäjänä vesimiehen ajan hengessä, kun haluat tehdä mielikuvien avulla valotyötä maailmanrauhan hyväksi. Lisäksi saarni symboloi näkymättömän spirituaalisen maailman ja näkyvän maailman välisen verhon ohentumista sekä elämän henkistymistä yhteensulautumisen ja universaalien arvojen toteutumisen kautta. Maailmanpuu lähettää meille viestin toivosta ja ihmeestä, parempien aikojen mahdollisuudesta yhteisten ponnistelujen hedelmänä.

 

Lähteitä:

Fred Hageneder & Anne Heng: The Tree Angel Oracle Deck; The Ancient Path into the Sacred Grove

Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle & Guidebook

Sharlyn Hidalgo: The Healing Power of Trees; Spiritual Journeys through the Celtic Tree Calendar

Kim Krans: The Wild Unknown Animal Spirit

John Matthews & Will Worthington: The Spirit of Nature Oracle; Ancient wisdom from the Green Man and the Celtic Ogam tree alphabet

Jacqueline Memory Paterson: Tree Wisdom; The definitive guidebook to the myth, folklore and healing power of Trees

 

Kuvassa: Saarni (Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle)

5%20Saarni.jpg