Pähkinäpensas ~ Hazel ~ Coll ~ 13.6.-10.7.

Toteemit: jänis, kilpikonna, rapu, äyriäiset, lohi, skarabee
Jumaluudet/Oppaat: Gaia, Suuri Äiti, Äitijumalattaret, Rhiannon, Fintan eli Valkoinen Muinainen, Merlin
Kirjain: C, K
Väri: ruskea
Yhdeksäs (9.) kuunkierto, Simakuu (Mead Moon)
Kasvitieteellinen heimo: Betulaceae; kasvitieteellinen suku: Corylus

Avainsanat: vesi, kuu, runsaus ja anteliaisuus, täyttymys, intuitio, viisaus, oivallus, tieto, viisas neuvonantaja, viisaat neuvot, ennustaminen, runous, luovat harrastukset, korkeampi näkökulma, selkeys, syiden suora oivaltaminen, huippukohta, visiot

Tuuhealehväinen pähkinäpensas eli euroopanpähkinäpensas (Corylus avellana) menestyy eteläisissä, lämpimissä ja suojaisissa rinnelehdoissa, missä se kasvaa 2-7 metrin korkuiseksi tiheäksi ja monirunkoiseksi pensaaksi. Pähkinäpensas viihtyy runsasravinteisessa maaperässä. Se kukkii ennen lehtien puhkeamista ja tuottaa 1-2 cm pitkiä pallomaisia hedelmiä, pähkinöitä. Niitä kutsutaan usein hasselpähkinöiksi, vaikka kaupoissa myytävät hasselpähkinät ovatkin isopähkinäpensaan (Corylus maxima) hedelmiä. Pähkinäpensaalla on hyvin luokseen kutsuva aura, ja kesällä auringonpaisteessa sen rehevä lehvästö näyttää värähtelevän erilaisia vihreän ja kullankeltaisen sävyjä houkutellen luonnossa kulkijan viipymään läheisyydessään ja nauttimaan kasvin herättämistä miellyttävistä aistimuksista.

Kelttiläisessä perinteessä pähkinäpensas oli hyvin arvostettu viisauden edustajana, ja sen hedelmillä on tärkeä asema oppimisen ikonografiassa. Pensaan pähkinöitä kutsutaankin ”jumalten ruuaksi”. Irlantilaisen legendan mukaan yhdeksän pähkinää tipahti viisauden lähteeseen, jossa uiskenteleva lohi söi ne saaden näin kaiken tiedon ja tullen pyhäksi. Vuotuisella vaelluksellaan mereen ja takaisin lohi kuljetti viisautta mukanaan, mitä pidettiin vertauskuvana perimätiedon siirtämiselle henkilöltä toiselle ja sukupolvesta toiseen. Kelttien puukalenterissa pähkinäpensaan jakso alkaa 13. kesäkuuta ja päättyy 10. heinäkuuta. On meneillään yhdeksäs kuunkierto ja Simakuun vaihe. Samalla kyseessä on kaksoiskuukausi, jonka pähkinäpensas jakaa yhdessä omenapuun kanssa. Seuraava juttu käsitteleekin omenapuuta (englanniksi Apple, keltiksi Quert).

Pähkinäpensaan jakson keskelle osuu kesäpäivän seisaus 20. tai 21. kesäkuuta sekä juhannus, kelttien Alban Heruin eli Litha. Tähän aikaan vuodesta aurinko on korkeimmillaan, päivän pituus lyhimmillään ja luonto kukoistaa rehevänä. On aika iloita ja juhlistaa elämän runsautta ja hedelmällisyyttä ja kiittää Äiti Maata sen lahjoista. Pähkinäpensas heijastaa kauniisti auringon lämmintä valoa, joka takaa elämän jatkumisen maan päällä. Nyt on otollinen aika muistaa, että sisäiset ja ulkoiset voimat yhdistyvät fyysisen ja henkisen auringon loistaessa kaikelle elolliselle vahvistaen sekä ruumiin että sielun hyvinvointia. Pähkinäpensaan energia kasvattaa rakkautta, myötätuntoa ja turvallisuuden tunnetta, ja se kannustaa anteliaisuuteen, jakamaan muillekin kaikesta siitä runsaudesta, jota on saanut elämältä osakseen. Keskikesän valoisuus stimuloi myös mielen kirkkautta, suoraa oivallusta ja selkeää näkemistä, ja pähkinäpensaan oppaat Fintan ja Merlin kanavoivat korkeampaa tietoa sille, joka on valmis kuuntelemaan.

Pähkinäpensas on vesielementin edustaja. Se symboloi kuuta ja kuun syklistä liikettä, joka vaikuttaa ihmisen sisäisen maailman vaihteleviin tunnetiloihin, kehon rytmeihin ja alitajunnasta kumpuaviin impulsseihin. Intuitiivinen herkkyys voimistuu kuun ja pähkinäpensaan energioissa ja nostattaa tarpeen luovien visioiden ilmentämiseen. Pähkinää pidetäänkin taiteen tekemisen energeettisenä suojelijana, ja se herättää inspiraation runouteen ja tarinankerrontaan, lauluun ja musiikkiin, tanssiin ja kehon liikkeeseen sekä kaikenlaiseen kuvalliseen ilmaisuun. Jos luovuuden kanavat tuntuvat tukkeutuneilta, käänny pähkinäpensaan puoleen, kutsu esille sisäinen muusasi ja anna kuun herkkien värähtelyjen aktivoida ilmaisuvoimasi. Anna itsellesi lupa uneksia ja unelmoida ja kiinnitä huomiota uniesi kautta ilmoille pyrkiviin teemoihin.

Pähkinäpensaasta huokuu vahvaa, lempeää, äidillistä rakkautta. Se on Maaäidin, Gaian, ja Suuren Kosmisen Äidin värähtelyn kantaja ja tarjoaa suojaa ja turvaa kaikille, jotka kaipaavat äidin lohduttavaa syleilyä. Samalla pähkinän lämpimän valon läheisyydessä voi aistia leikkisää iloa, ja kenties tarkkakorvainen voi jopa kuulla pienten vallattomien keijujen ilakoinnin ääniä pensaan lehvästöjen suojissa. Aina kun puu säteilee äiti-lapsi-energiaa, se tuo mieleen Marian ja Jeesus-lapsen, ja pähkinäpensaan kohdalla tämä vertautuu ennen kaikkea siihen täyteläiseen ravintoon, jolla Pyhä Äiti ruokkii Kultaista Lasta ja vahvistaa tämän ihmeitä tekevää parantavaa voimaa. Jos pidät pähkinöistä ja ne sopivat sinulle, tunnustele näitä mielikuvia nauttiessasi pähkinää.

”In Celtic legend, nine hazelnuts fell into the fountain of wisdom and were eaten by an ordinary salmon. The salmon gained all the knowledge in the world, and was then able to shapeshift into the young maiden or into Fintan. Fintan, ”the White Ancient”, is the embodiment of Merlin, the magician, or the wise old man/hermit archetype. The hazel bestowed its great gifts and thus we were given the wisdom and inspiration contained in the hazelnuts.” Sharlyn Hidalgo: The Healing Power of Trees

 

Lähteitä:

Fred Hageneder & Anne Heng: The Tree Angel Oracle Deck; The Ancient Path into the Sacred Grove

Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle & Guidebook

Sharlyn Hidalgo: The Healing Power of Trees; Spiritual Journeys through the Celtic Tree Calendar

Kim Krans: The Wild Unknown Animal Spirit

John Matthews & Will Worthington: The Spirit of Nature Oracle; Ancient wisdom from the Green Man and the Celtic Ogam tree alphabet

Jacqueline Memory Paterson: Tree Wisdom; The definitive guidebook to the myth, folklore and healing power of Trees

 

Kuvassa: Pähkinäpensas (Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle)

9%20P%C3%A4hkin%C3%A4pensas.jpg