Paju ~ Willow ~ Saille ~ 24.1.-20.2.

Toteemit: mehiläinen, kyyhkynen
Jumaluudet/Oppaat: Brigit, Jumalatar (Jumalattaren Neitoaspekti)
Kirjain: S
Väri: kristallinkirkas, hopea
Neljäs (4.) kuunkierto, Myrskykuu (Storm Moon)
Kasvitieteellinen heimo: Salicaceae; kasvitieteellinen suku: Salix

Avainsanat: feminiininen prinsiippi, naisen eri elämänvaiheet, hedelmällisyys, intuitio, kuu sykleineen, vesi, tunne ja emootio, luovuus, yhteistyö, yhteisö ja yhteisön etu, jaettu valta

Kelttiläisessä puukalenterissa pajun (Salix alba) jakso alkaa 24. tammikuuta jatkuen aina 20. helmikuuta asti. Eletään neljättä kuunkiertoa ja Myrskykuun vaihetta. Vettä rakastava paju kasvaa purojen ja jokien äärellä, mitä kuvastaa sen keltinkielinen nimi saille, jossa sal tarkoittaa “lähellä” ja lis ”vettä”. Muinaisessa mytologiassa vesi oli elementti, jota pitkin matkattiin maailmasta toiseen joko konkreettisesti tai kuvaannollisesti etsimään inspiraatiota ja viisautta. Kuun jumalattarien ja inspiraation jumalten puuna paju kuuluu suureen ja monimuotoiseen kasvisukuun, jonka lajit risteytyvät keskenään ilmentäen rajoja rikkovaa luovuutta. Kelteille paju symboloi harmoniaa, josta nousee inspiraatio eli awen.

Paju on herkkä, taipuisa, runsas ja elinvoimainen. Siinä on jotain hyvin mystistä ja lumoavaa, kun tunnustelee sen värähtelyä. Feminiinisyyden symbolina paju liitetään kuuhun ja kuun rytmiseen kiertokulkuun sekä kuun vaiheiden vaihtuviin tunnelmiin ja tuntemuksiin, jotka kutsuvat ihmistä kääntymään sisäänpäin ja matkaamaan sielun syvissä ja avarissa vesissä. Pajun jaksolla maan uinuva elämä alkaa herätä eloon, ainakin kelttien asuttamilla alueilla, joissa kevät tulee vähän aikaisemmin kuin meillä. Paju on hedelmällisyyden vertauskuva, uuden elämän siemen ja kohtu, luomisen ihmeen synnyttäjä. Pajusta versovat kaikki lukemattomat luovat ja mielikuvitukselliset mahdollisuudet, joiden ainutkertaiselle ilmenemiselle ei ole rajaa. Feminiinisyyteen kuuluu elämän suojeleminen, hoito ja hoiva, rakastava syli ja lohdutus, mutta myös elämän puolustaminen voimallisesti silloin, kun se on tarpeen. Todellinen rakkaus on tätä kaikkea ja paljon muutakin, onhan rakkaudella äärettömät ulottuvuudet. Miten sinä ymmärrät feminiinisyyden olemuksen?

Paju ohjaa meitä huomioimaan tunteitten koko skaalan sellaisena kuin sen aidosti koemme elämän eri hetkinä. Kaikkien tunteiden salliminen ja läpi eläminen niitä tukahduttamatta kasvattaa sekä itseymmärrystä että kykyä suhtautua itseensä lempeästi ja myötätuntoisesti. Tämähän on tietenkin myös toisen ihmisen ja hänen tunteittensa hyväksymisen edellytys, ja se luo turvallisen pohjan kestäville ja toimiville ihmissuhteille. Rohkeus kohdata tunteensa ja tunnistaa niiden viestit vahvistaa terveyttä niin kehon kuin mielenkin tasolla. Tunneilmaisuaan voi kehittää ja tunteita voi purkaa rakentavasti monin eri tavoin, vaikka taiteellisen harrastuksen kautta. Usein ihminen kaipaa myös sitä, että joku kysyisi tunnekuulumisia, ”miltä sinusta tuntuu”, ja tällä voisi olla hyvinkin positiivinen vaikutus paitsi omaan vointiin niin läheisyyden syntymiseen kahden ihmisen välille. Miltä sinusta tuntuu juuri nyt? Mikä on herättänyt sinussa voimakkaampia tunteita viime aikoina? Mitä olet oivaltanut itsestäsi näiden tunteiden kokemisen kautta?

Niin kuin pajut ovat erittäin monimuotoinen puusuku, samoin pajun energialaatu tukee kaikenlaista luovaa ilmaisua ja taiteen tekemistä sen vaihtelevissa muodoissa. Paju herkistää intuitiota vahvistaen tätä kautta taiteellista potentiaalia. Millä tavalla sinä ilmennät sisältäsi kumpuavia luovia impulsseja? Uppoutuminen luovaan projektiin on äärimmäisen terapeuttista monella tapaa, eikä vähiten siksi, että koko huomion keskittyessä mielihyvää tuovaan tekemiseen ihminen pääsee hetkeksi irrottautumaan arkisista velvollisuuksista ja maallisista murheista. Pajuun liitetään myös erilaiset mediaaliset kyvyt kuten selvänäköisyys, -kuuloisuus ja -tietoisuus, joten ehkä kannattaa hakeutua pajujen lähelle, jos tahtoo kehittää itsessään näitä lahjoja. Paju ohjaa tarvittaessa myös oikeanlaisen energiahoidon pariin ja inspiroi kenties opiskelemaan reikiä, sydänparannusta, enkelienergiahoitoa tai muuta henkistä energiahoitoa.

Pajun toteemieläin mehiläinen paljastaa meille saumattoman yhteistyön merkityksen. Järjestäytyneenä yhdyskuntahyönteisenä mehiläinen luo yhteisöllisen toimintamallin, joka on dynaaminen ja tehokas ja jonka puitteissa jokainen ryhmän jäsen kantaa kortensa kekoon yhteisen päämäärän saavuttamiseksi. Paju tuo valokeilaan keskinäisestä jakamisesta ja toistensa tukemisesta syntyvän kollektiivisen voiman. Naisten puuna paju ohjaa meitä kiinnittämään huomiota erityisesti naisten väliseen solidaarisuuteen ja pyrkimykseen tuoda maailmaan pehmeämpiä ja joustavampia feminiinisiä arvoja. Tällä on paremmat mahdollisuudet onnistua, mikäli yhdistämme voimamme avoimuuden hengessä vailla keskinäistä kilpailua, kateutta ja itsekeskeistä oman voiton pyyntiä. Koska henkisessä mielessä feminiininen energiavirtaus on vahvistumassa maapallolla, se antaa meille näkymätöntä taustatukea sekä omaan sisäiseen kasvuumme että ulkoisella tasolla tapahtuvaan yhteistoimintaan.

Toinen pajun toteemeista on kyyhkynen, rauhan sanansaattaja, hiljaisuuden varjelija, toivon lähettiläs, joka kantaa uuden aamun sarastusta siivillään. Kun meditoit rauhaa, solmit samalla yhteyden korkeampaan olemuspuoleesi. Paju ja kyyhky viitoittavat sinulle tietä täyttymykseen.

 

Lähteitä:

Fred Hageneder & Anne Heng: The Tree Angel Oracle Deck; The Ancient Path into the Sacred Grove

Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle & Guidebook

Sharlyn Hidalgo: The Healing Power of Trees; Spiritual Journeys through the Celtic Tree Calendar

Kim Krans: The Wild Unknown Animal Spirit

John Matthews & Will Worthington: The Spirit of Nature Oracle; Ancient wisdom from the Green Man and the Celtic Ogam tree alphabet

Jacqueline Memory Paterson: Tree Wisdom; The definitive guidebook to the myth, folklore and healing power of Trees

 

Kuvassa: Paju (Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle)

4%20Paju.jpg