Koivu ~ Birch ~ Beith ~ 1.11.-28.11.

Toteemit: käärme, feenikslintu, kotka
Jumaluudet/Oppaat: Macha, Morgan, Cerridwen, Hecate (Jumalattaren Akka-aspekti)
Kirjain: B
Väri: valkoinen
Ensimmäinen (1.) kuunkierto, Lumikuu (Snow Moon)
Kasvitieteellinen heimo: Betulaceae; kasvitieteellinen suku: Betula

Avainsanat: lopetukset ja uudet aloitukset, puhdistaminen ja puhdistuminen, vanhoista malleista vapautuminen ja vanhasta irti päästäminen, vaikeuksien voittaminen, uusi kasvu ja uudistuminen, konfliktin rauhanomaiseen ratkaisuun päätyminen, rajojen uudelleen asettaminen, korkeampi perspektiivi, paluu viattomuuteen

Valkorunkoinen koivu (Betula pendula/pubescens/alba) raikkaan vihreine lehvästöineen alkukesän auringonvalossa - voiko sen kauniimpaa näkyä enää olla. Syksyllä koivu hehkuu ylellisessä kultaisessa aurassaan, ja talvella se sulautuu paljaan pitsimäisenä ilmestyksenä ympäröivään lumiseen maisemaan. Koivu on suomalaisten rakastettu kansallispuu, ja sillä on aikojen saatossa ollut tärkeä merkitys niin arjen tarvepuuna kuin pyhän juhlistajana.  

Kelttien puukalenterissa koivu aloittaa uuden vuoden kierron marraskuun ensimmäisenä päivänä, ja koivun hallitsema vaihe jatkuu aina marraskuun 28:een päivään asti. Samalla eletään ensimmäistä kuunkiertoa ja Lumikuun jaksoa. Koivu on erilaisten aloitusten symboli, inspiroija ja suojelija, ja koivu panee alulle koko tulevan vuoden puuviisauden jatkumon. Kaikki muut puut seuraavat koivua puuvuoden kierrossa ja ovat siinä mielessä riippuvaiset koivun synnyttämästä aloituksesta.

Kelttien viisauden mukaan huomio tuli kiinnittää inspiraation hetkeen, jota he kutsuivat sanalla awen. Tämä varmistaa hyvän aloituksen, mikä puolestaan johtaa hyvään lopputulokseen. Myös koivun kirjaimella B eli beith on erityinen asema kelttien puuaakkosissa, sillä perimätiedon mukaan se oli ensimmäinen viesti, joka koskaan kirjoitettiin tällä merkkijärjestelmällä.  

Koivun jakso vuoden kierrossa on irtipäästämisen, puhdistumisen ja uudelleen orientoitumisen aikaa. Syyspimeät ohjaavat ihmisen kääntymään sisäänpäin ja hiljentymään olennaisen äärelle. Tutki huolella omaa elämääsi. Mikä on sinulle tärkeintä, mistä päätät irrottautua ja minkä haluat jättää? Tee puhdistus sekä sisäisesti että ulkoisesti. Anna syystuulen puhaltaa itsesi vapaaksi ja valmistaudu uusiin aloituksiin. 

Ehkä haluat mietiskellä näitä kysymyksiä kaikessa rauhassa, joten varaa siis omaa aikaa. Sinulla ei pitäisi olla kiire minnekään eikä mihinkään. Mielikuvissasi voit lähestyä koivua ja levätä sen alla antaen puun kirkastavan auran ympäröidä itsesi. Ota vastaan se voima, turva ja rakkaus, jonka koivu sinulle tarjoaa. Tässä puussa on valtava luova potentiaali, lupaus muutoksesta, liikkeestä, kasvusta ja uudesta elämästä. Koivua kutsuttiin Metsän Rouvaksi (Lady of the Woods). Se on feminiinisen voiman arkkityyppi ja huokuu kauneutta ja täyttymystä kaikilla tasoilla.

Koivu kutsuu katsomaan elämää lapsen tuoreella raikkaudella ja ennakkoluulottomuudella. Se kantaa kuitenkin samanaikaisesti mukanaan menneiden sukupolvien elämänviisautta. Tämä puu on valotietoisuuden symboli, ja se säteilee puhdasta henkistä valoa. Koivu on näkymätön portti omaan sisäiseen tietoosi, viisauteesi ja totuutesi. Mistä kumpuaa se viisaus, joka ohjaa elämääsi? Millainen on sinun elämäntotuutesi? Mikä on se valo, jota sinä seuraat?

Koivun toteemit ovat vanhan nahkansa uudelleen luova käärme, menneisyyden tuhkasta siivilleen nouseva feenikslintu ja korkealla liitävä kaiken näkevä kotka. Puhutteleeko jokin näistä toteemieläimistä sinua? Jokainen niistä edustaa jotain avainlaatua koivun salaisessa sisäisessä muutospotentiaalissa. Toteemieläimen olemuksen mietiskely voi avata sinulle yllättäviä näkökulmia omaan itseesi. Koivun jaksolla sinulle tarjoutuu energeettinen tila ja aika syvällisiin oivalluksiin ja paljastuksiin. Käytä se hyväksesi.

Koivu johdattaa meidät kuolemasta takaisin uuteen elämään. Se kannustaa seuraamaan omaa johtotähteään päättäväisesti ja peräänantamattomasti. Koivun avulla selviämme ristiriidoista sovittelevan asenteen avulla säilyttäen samalla omat rajamme lujina ja vahvoina. Koivu taipuu tuulessa vaan ei taitu. Siitä säteilee loputonta kirkkautta, kauneutta ja voimaa, joka ympäröi meidät uudistavalla ja vapauttavalla kosketuksellaan.

Koivun oraakkeli (Fred Hageneder):

”You stand naked before God

Newborn. Innocent.

Delve deep within, empty yourself.

Now open your eyes and see!

Follow your heart

And take your first step

Into a new world.”

 

Lähteitä:

Fred Hageneder & Anne Heng: The Tree Angel Oracle Deck; The Ancient Path into the Sacred Grove

Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle & Guidebook

Sharlyn Hidalgo: The Healing Power of Trees; Spiritual Journeys through the Celtic Tree Calendar

Kim Krans: The Wild Unknown Animal Spirit

John Matthews & Will Worthington: The Spirit of Nature Oracle; Ancient wisdom from the Green Man and the Celtic Ogam tree alphabet

Jacqueline Memory Paterson: Tree Wisdom; The definitive guidebook to the myth, folklore and healing power of Trees

 

Kuvassa: Koivu (Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle)

1%20Koivu.jpg