Ur, Ura ~ Heather/Mistletoe ~ Kanerva/Misteli ~ Calluna/Viscum

Toteemit: Valkoinen Uroshirvi, mehiläiset, korppi

Jumaluudet/Oppaat: Jumalattaren raskaana oleva Äiti-aspekti, Isis, Arianrhod, Venus, Mabon, Pan, Vihreä Mies

Kirjaimet: U, W

Ogham: Ur, Ura

Väri: purppuranpunainen, violetti

Ajankohta vuodenkierrossa: kesäpäivänseisaus

Avainsanat: parantaminen ja parantuminen, henkinen kehitys, yhteyden muodostaminen henkisiin ulottuvuuksiin, hedelmällisyys, vankka perusta, henkinen tie, yleisparantaja

Kanerva (Calluna vulgaris) on jokaiselle tuttu monivuotinen, ainavihanta varpu, joka kuuluu kasvitieteellisesti kangaskanervien (Calluna) sukuun ja kanervakasvien (Ericaceae) heimoon. Se kasvaa hyvin yleisenä kaikkialla Suomessa lukuun ottamatta Enontekiön ylhiömaata. Kanerva on Kainuun maakuntakukka.

Wikipedia kertoo kanervan levinneisyydestä näin: ”Kanerva kasvaa lähes koko Euroopassa. Se puuttuu kuitenkin pohjoisessa olosuhteiltaan aivan karuimmilta alueilta, kuten Islannin sisämaasta ja Lapin korkeimmilta tuntureilta, ja toisaalta etelässä suuresta osasta Välimeren ranta-alueita, Unkarin pustalta sekä Kaakkois-Euroopan aroilta ja Kaukasukselta. Se on levinnyt myös jossain määrin Vähään-Aasiaan ja Venäjältä Siperian puolelle sekä Pohjois-Amerikkaan, Meksikoon ja Uuteen Seelantiin.”

Kanervan pienet neulasmaiset lehdet sijaitsevat ristikkäin vastakkaisesti pystyssä, tiheähaaraisessa ja puutuneessa varressa. Kukintona on toispuoleinen terttu. Kellomaisten vaaleanpunaisten tai vaalean sinipunaisten, joskus valkoisten, kukkien osat ovat 4-lukuiset, ja kukan samanvärinen verhiö on teriötä pitempi. Hedelmänä on verhiön suojaama karvainen kota.

Kanerva menestyy niukkaravinteisessa happamassa maaperässä sekä kuivilla että kosteilla paikoilla ja kukkii valoisilla kallioilla, hietikoilla, rämeillä ja kangasmetsissä heinä-elokuussa ja vielä syyskuussakin. Kanervankukkien runsas mesi on tärkeä ravintolähde mehiläisille, kimalaisille ja loppukesän perhosille. Intensiivisen värinen ja voimakkaan aromikas kanervahunaja on aivan erityinen herkku. Kanervan itsensä pölytyksen kannalta tärkein hyönteinen on sen kukissa elävä pieni ja huomaamaton kanervaripsiäinen.

Kanervaa on perinteisesti hyödynnetty monin tavoin. Kasvia on käytetty rehuksi, nahan parkitukseen, värjäykseen ja vuoteen pehmikkeeksi, varvuista on tehty harjoja, luutia ja vispilöitä, ja kukkaversoista on saatu ainesta teehen ja rohdoksi. Kanervankukkateetä pidetään rauhoittavana ja unettomuutta lievittävänä, ja kansanlääkinnässä kanerva tunnetaan ”verta puhdistavana” rohtona. Koristekasveina kaupoissa myytävät kanervat sen sijaan eivät sovi teen valmistukseen eivätkä rohdoskäyttöön. Kanerva tarjoaa myös kaunista materiaalia kuivakukka-asetelmiin ja seppeleisiin.

Misteli eli euroopanmisteli (Viscum album) on puoliloisiva pallomainen pensas, joka elää isäntäpuun oksilla ja ottaa vettä ja hivenaineita isäntäkasvistaan. Tavallisia isäntäkasveja mistelille ovat lehtipuut, etenkin pihlaja, poppeli, lehmus ja vaahtera sekä jotkin hedelmäpuut, kuten omenapuu. Euroopanmisteli kuuluu kasvitieteellisesti misteleiden (Viscum) sukuun ja santelikasvien (Santalaceae) heimoon.

Tukevavartisen mistelin muhkuraiset, vihreänruskeat oksat ovat 30-60 cm pitkät, ja nahkeat, pitkulaiset, vaaleanvihreät lehdet kasvavat tasaparisesti 3-8 cm pitkiksi ja 1-2 cm leveiksi. Misteli vaihtaa lehtensä joka toinen vuosi. Kasvin kukinta on keväällä kellertävän vihreä, ja pienet kukat ovat halkaisijaltaan 2-3 mm. Mistelin hedelmät ovat vihertävän valkoisia marjoja, joiden siemenet ovat erittäin sitkeän, liimamaisen aineen sisällä. Linnut toimivat mistelin siementen levittäjinä, ja sen marjat ovat erityisesti kulorastaan herkkua, mistä lintu on saanut tieteellisen nimensäkin, Turdus viscivorus eli mistelinsyöjärastas.

Mistelin levinneisyysalue kattaa suurimman osan Eurooppaa ja Aasian läntisiä osia. Wikipedia kertoo meille näin: ”1970-luvulta olevien tietojen mukaan euroopanmistelin levinneisyysalue on ulottunut Euroopassa yhtenäisenä Pyreneiden vuoristosta Ranskan ja Englannin kautta Puolaan ja Välimeren rannikolle. Epäyhtenäisempiä esiintymiä on ollut tästä itään Mustanmeren pohjoispuolelle, Balkanin niemimaalle, Apenniinien niemimaalle ja Pyreneiden niemimaalle asti ja pohjoisessa Baltian maiden, Norjan ja Ruotsin eteläosissa.”

Suomen alkuperäiseen luontoon euroopanmisteli ei kuulu, ja meitä lähimmät luonnonvaraiset misteliesiintymät sijaitsevat Tukholman seudulla. Viime vuosina misteliä on kuitenkin alettu löytää meiltäkin enenevässä määrin, lähinnä Lounais-Suomesta. Talven 2019-2020 aikana mistelistä tehtiin yli sata uutta havaintoa. On arveltu kasvin levinneen Suomeen joulukoristeiden mukana ja niiden kompostoinnin kautta luontoon lintujen välityksellä.

Perinteessä sekä kanervan että mistelin uskottiin tuovan hyvää onnea ja vahvistavan hedelmällisyyttä. Kun kanervaa istutettiin kehäksi hedelmäpuiden ympärille, kuten Skotlannissa tehdään edelleen, puiden havaittiin tuottavan enemmän satoa. Ja samoin yhä tänä päivänä Skotlannissa valkoisen kanervan oksat koristavat morsiamen päähinettä häissä, sillä kanervan ajatellaan varmistavan onnellisen ja hedelmällisen avioliiton. Koska misteli kukoisti valkoisine marjoineen jopa läpi talven kylmyyden, druidit näkivät sen elävyyden pyhänä symbolina ja hedelmällisyyden parantajana.

Suuressa kelttiläisessä runossa Cad Goddeu (The Battle of the Trees, Puiden taistelu) kanerva tulee niiden tueksi, jotka tarvitsevat apua taistelussa. Kanervan keltinkielinen nimi on fraoch, mikä tarkoittaa ”urhoollisuutta” ja ”kiihkeyttä taistelussa”. Fraoch on myös irlantilaisen sankarihahmon nimi. Lisäksi keltit arvostivat kanervasta pantua olutta, mutta sen valmistamisen salaisuus vaipui hautaan niiden kahden viimeisen, isän ja pojan, mukana, jotka tunsivat kanervaoluen reseptin.

Kanerva edustaa henkistä kehitystä ja toimii maailmojen välisenä porttina, tienä fyysisen ja spirituaalisen todellisuuden välillä. Henkiseen kehitykseen kuuluu vähittäinen tietoisuuden avautuminen, tietoiseksi tuleminen yhä syvemmin ja laaja-alaisemmin. Yhteys oman hengen ytimeen vahvistuu ja vastaanottavaisuus henkimaailmaan voimistuu. Kun maailmojen välinen verho ohenee ja liikkuminen eri tasojen välillä helpottuu, samalla alkaa tapahtua jonkinlaista yhteensulautumista näkyvän ja näkymättömän välillä sekä oman olemuksemme henkisen ja persoonallisen puolen välillä. Tämä koetaan eheyttävänä ja parantavana prosessina, sillä maailmojen väliseltä sillalta avautuu selkeämpi näkymä molempiin suuntiin.

Kanerva kutsuu huomioimaan monia tärkeitä potentiaaleja omassa elämässä: omat voimat, vahvuudet ja voimavarat, avoimuus erilaisille mahdollisuuksille, rohkeus kokeilla uusia asioita ja valita viisaasti, kyky ja tahto ilmentää luovasti ja manifestoida konkreettisesti. Sanotaan, että mitä lujemmin juuret kiinnittyvät maahan, sitä korkeammalle pilviin voi latva yltää. Koska kanervan energia rakentaa vankan perustan, sen varassa pystyy tavoittelemaan henkisesti hyvinkin arvokkaita asioita. Kanerva on myös ikivihreä kasvi, joka tuottaa valtavan määrän kauniita kukkia ja symboloi näin rajatonta uudistumista ja kauneuden luomista. Mitä tämä kaikki voisi tarkoittaa sinun kohdallasi, miten se voisi näkyä sinun elämässäsi?

Kanerva auttaa sinua toteuttamaan toiveitasi ja unelmiasi tarjoten samalla suojelusta ja luvaten hyvää onnea hankkeillesi. Pysy uskollisena itsellesi ja keskity omaan tehtävääsi. Pyri täyttämään sisäisellä valolla se, mitä teet, miten tunnet ja ajattelet ja minkä puolesta toimit. Kanerva kannustaa luomaan kauneutta niin, että voisit tuntea syvää rauhaa ja täyttymystä omalla polullasi. Voit meditaatiossa ja rukouksessa siunata kaikki pyrkimyksesi ja niiden hedelmät, ja halutessasi voit vaikka omistaa työsi mestarillesi, universumille, jumaluudelle, korkeimmalle valolle ja rakkaudelle. Näin luot siltaa taivaan ja maan välille ja tuot pienen palan taivasta maan päälle.

Mistelin on nähty olevan kallisarvoinen yleisparantaja ja ihmelääke. Se edustaa elämän näkymätöntä ydintä, elämää antavaa voimaa, sisintä jumalallista essenssiä. Kun misteli kasvoi tammen oksalla, sitä pidettiin erityisen pyhyyden ilmentymänä, olivathan molemmat, tammi ja misteli, jo itsessään pyhiä. Lisäksi mistelin esiintyminen tammessa oli hyvin harvinaista, mikä luonnollisesti vielä korosti ilmiön jumalallista luonnetta. Misteli tuo esille universaalin luovan voiman sisäisen olemuksen, joka on olemassaolon alkulähde. Tämä kasvi muistuttaa meitä kaiken elävän perimmäisestä kuolemattomuudesta ja hengen katoamattomuudesta. Se tukee selviytymistä elämän taisteluissa, vaihtelevissa kohtaloissa ja elämänkaaren muutosten eri vaiheissa syntymästä kuolemaan.

Misteli esittää sinulle kutsun pysähtyä, kääntyä sisäänpäin ja astua sisäiseen hiljaisuuden tilaan, jonka voit löytää omassa yksityisessä rauhassasi. Pyydä ja solmi yhteys omaan henkeesi, meditoi, rukoile, kuuntele, ota vastaan. Sisäisessä hiljaisuudessa tapahtuu parantumista, sillä se on pyhä tila ja universaali henki asuu siinä. Ja sinun oma henkesi on osa tätä kaikkiallista voimaa. Kun voima virtaa lävitsesi, tapahtuu puhdistumista energiatasolla ja tietoisuudessa olevat tukokset hälvenevät. Itse olen kokenut, kuinka tahto yhdistyä omaan henkiseen olemukseen avaa väyliä ja kirkastaa kokemusta omasta tehtävästä. Mutta olen myös kokenut, että ilman aitoa sydämen kaipuuta tämän yhdistymisen on vaikeaa tapahtua. Sen tähden anna sydämen kaipuun syvetä ja jatka samalla henkisiä harjoituksia, älä anna periksi. Mietiskele Jeesuksen sanoja: ”Jumalan valtakunta on sisällisesti teissä.” Luuk. 17:21 (”The kingdom of God is within you.” Luke 17:21)

Yhdessä kanerva ja misteli luovat läheisemmän yhteyden spirituaaliseen maailmaan ja tuovat lupauksen kokonaisvaltaisesta parantumisesta. Lohtua, turvaa ja varmuutta antaa tieto elämän jatkuvuudesta ja hengen ikuisesta elämästä. Kun haluaa vahvistaa suhdetta henkisille tasoille, kannattaa selvittää itselleen, mikä on minun tieni ja tehtäväni henkisessä mielessä. Samalla alkaa selvitä, ketkä ovat omia sisätason oppaita ja mestareita, joihin olen voimakkaimmin yhteydessä. Tästä avautuukin ymmärrys siitä, millaisella värähtelytaajuudella ja missä energiavirtauksessa minun tulee toimia. Kun on säännöllisesti yhteydessä mestareihinsa ja virtaukseensa, syntyy ympärille kenttä, joka suojelee, kohottaa ja vahvistaa. Se auttaa hiljentymään ja keskittymään meditoidessa sekä pysymään paremmin tasapainossa myös arkisissa toimissa. Ennen kaikkea yhteys henkisiin tukijoihin tuo kokemuksen rakastettuna olemisesta, ja tämän rakkauden voi tuntea helpotuksena, vapautumisena ja ravituksi tulemisena niin, että sielua vaivaava levottomuus katoaa ja syvempi sisäinen kaipuu saa täyttymyksensä.

”Together, we, the Heather and the Mistletoe, offer you protection, energetic cleansing of the negative, abundance, and good luck. We can help you manifest your wishes and can come to you in your dreams. Like the Great Mother, we are here unconditionally for you. Breathe in our love and let the magic of the unseen world wash you clean. Bring the bright full summer sun into your life - right now, right here. There is no need for doubt, as you were born to grow, to expand, and to evolve. This is your nature. And so it is, dear friend, until we meet again.” Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle

 

Lähteitä:

Hidalgo, Sharlyn: Celtic Tree Oracle (2017)

Hidalgo, Sharlyn: The Healing Power of Trees; Spiritual Journeys through the Celtic Tree Calendar (2016)

Laaksonen, Juha: Koko perheen luonto-opas (2010)

Luonnonkasvit värikuvina (1963)

Matthews, John & Worthington, Will: The Spirit of Nature Oracle; Ancient wisdom from the Green Man and the Celtic Ogam tree alphabet (2018)

Otavan värikasvio (1957, 2003)

Otavan värikasvio (uudistettu laitos, 2021)

Raipala-Cormier, Virpi: Luontoäidin kotiapteekki. Kasvilääkintä ja luontaishoidot (1998)

Rautavaara, Toivo: Mihin kasvimme kelpaavat. Ruokaa, ryytiä ja rohtoa luonnosta (1994)

Suomalaisen luonto-opas (1998)

Suomen luonnonkasvit (1995)

 

Nettilähteitä:

https://www.history.com/.amp/news/why-do-we-kiss-under-the-mistletoe

http://www.luontoportti.com/suomi/fi

www.wikipedia.org

www.yrttitarha.fi

 

Kuva: Kanerva/Misteli (Sharlyn Hidalgo: Celtic Tree Oracle)

Kanerva%20ja%20Misteli.jpg