Hei kaikille blogini seuraajille! Sain päähäni kaivaa esiin vanhan artikkelin, jonka olen kirjoittanut turkoosista väristä. Jos tykkäät turkoosista, löydät enkä jotain kiinnostavaa tästä jutusta. Iloista ja raikasta loppukesää toivottelen kaikille!

Kuva: FB The turquoise ray of light

turquoise1.jpg

 

Taivas ja meri

äärettömyys

akvamariini

pisara joka palaa

suureen veteen

ja turkoosi

kaikkeuden siltaa

suuren hengen luo

 

 

Sinivihreät tunnelmat

 

Kun katson turkoosia väriä, mieleeni nousee kuvia Välimeren sinisenä kimmeltävistä lomarannoista ja trooppisten valtamerien hehkuvista sinivihreistä laguuneista. Tunnen vastustamatonta halua irrottautua arjesta ja suoda itselleni rauhaisia lepohetkiä lämpimän hellivässä auringonpaisteessa, kirkkaiden taivaiden alla, raikkaiden vesien äärellä.

 

Turkoosi on minulle vapauden väri ja hyppy tuntemattomaan. Se on oman tilan ja ajan väri, jonka hohtavassa värähtelyssä turhat taakat tipahtavat harteilta ja rinnasta nousee syvä helpotuksen huokaus: vihdoinkin on tilaa elää ja hengittää. Turkoosissa voin aina valita, mitä milloinkin haluan tehdä tai olla tekemättä. Turkoosi on minun ikioma voimavärini.

 

Turkoosi on sekoitus vihreästä ja sinisestä, ja riippuen siitä, kumpaa väriä on enemmän läsnä, turkoosin vivahteita on lukemattomia vihreänturkoosista siniturkoosiin. Näistä vivahteista jokainen löytää suosikkinsa sisustukseen, vaatetukseen, asusteisiin, koruihin tai mihin ikinä väriä käytetään. Olen nähnyt esimerkiksi hyvin kauniita pehmeän turkoosinsävyisiä taloja, jotka värillään keventävät ja raikastavat kauniisti miljöötä.

 

Tänä päivänä turkoosi vaikuttaa suositulta, jopa trendiväriltä, kun katsoo sisustusaiheisia lehtiä ja ohjelmia ja silmäilee kauppojen vaatetankoja. Turkoosi asettuu osaksi luonnollista ekohenkistä väriskaalaa ja kertoo kaipuustamme luontoon, aitouteen, terveyteen ja tasapainoon. Selkeys, puhtaus ja raikkaus ovat myös niitä assosiaatioita, joita turkoosi herättää, ja väri toimiikin oivana vastalääkkeenä alituisen kiireen ja stressin vaivaamalle nykyihmiselle.

 

Turkoosi maistuu viileän raikkaalta, kirpeän happamalta ja makean yrttimäiseltä, ainakin minusta. Miltä turkoosi sinusta maistuu? Entä miltä se kuulostaa? Kenties lähteen solinalta, peipposen laululta tai tuulen suhinalta palmupuissa… Tunnustele ja kuuntele, luovat assosiaatiot pulpahtavat mieleen ihan itsestään. Energian värähtelytaajuudet toimivat siltana visuaalisten värien ja muiden aistiulottuvuuksien välillä.

 

Kommunikaatio ja sydämestä nouseva ilmaisu

 

Turkoosin voi sanoa olevan uuden ajan väri. Ihmiskehossa turkoosi väri liittyy ylärinnassa sijaitsevaan pienempään chakraan, energiakeskukseen, joka jää sydänchakran ja kurkkuchakran väliin. Tämä energiakeskus on kytkeytynyt kateenkorvaan, ja sillä on tärkeä tehtävä ihmisen immuniteetin ylläpitäjänä ja vahvistajana. Meidän aikanamme tämä chakra on alkanut aktivoitua.

 

Vaikka turkoosi on virkistävä ja viilentävä, se ei kuitenkaan ole staattinen väri. Sen värähtely stimuloi vuorovaikutusta ja kommunikaatiota, ennen kaikkea keskusteluyhteyttä toisten kanssa. Turkoosi avaa sydäntä ja kurkkua. Kateenkorva-chakra toimii siltana sydämen ja kurkun välillä ja ilmentää sydämestä kumpuavia sanoja, itseilmaisua, jossa sydämen viisaus ja se, mitä ilmaisemme ulospäin, ovat sopusoinnussa.

 

Jos haluaa vauhtia kanssakäymiseensä, kannattaa valita turkoosia ylleen. Turkoosin on havaittu kutsuvan muita luokseen ja kannustavan ajatustenvaihtoon. Se on mainio väri ihmiselle, joka kärsii sosiaalisesta arkuudesta tai on taipuvainen vetäytymään kuoreensa sosiaalisissa tilanteissa. Kun tulee kausi, jolloin on ihan pakko saada turkoosia, se voi kertoa tarpeesta solmia yhteyksiä muihin ja kommunikoida avoimesti sydämen tasolla.

 

Sinivihreä tuo apua puheen parissa työskenteleville. Opettajat, luennoitsijat, toimittajat ja näyttelijät saavat siitä tukea esiintymistilanteisiin. Ennen esiintymistä voi pitää rentoutumishetken, tehdä rauhallisia hengityksiä ja visualisoida turkoosia väriä sisälleen ja ympärilleen. Turkoosia energiaa värähtelevä jalokivi saattaa toimia jännitystä laukaisevana, turvallisena ja vapauttavana amulettina.

 

Turkoosin parantava voima

 

Turkoosilla on rauhoittava vaikutus aivotoimintoihin ja alemman mentaalialueen toimintaan. Tämä helpottaa yhteyden luomista korkeampaan mentaalitasoon, laajempaan tietoisuuteen ja sielullisten impulssien tasolle. Koska kateenkorva-chakra kytkeytyy sydänchakraan, turkoosi värähtely toimii luontaisena välittäjänä sielun vaikutukselle. Sielunvirtauksen varsinainen keskus ihmisessä onkin sydän, ja sydänkeskuksen avautuminen universaalille rakkaudelle on aikamme ehkä tärkein teema.

 

Sinivihreä väri stimuloi kateenkorvaa tuottamaan auttajasoluja, jotka ovat tärkeitä immuniteetin toiminalle. Huonosta vastustuskyvystä kärsivien ihmisten onkin havaittu tuntevan vetoa turkoosiin. Sinivihreä sopii hoitamaan erilaisia tulehdustiloja, turvotuksia ja iho-ongelmia. Se lievittää myös päänsärkyä. Turkoosi edesauttaa terveen vastustuskyvyn rakentamista.

 

Emotionaalisella alueella turkoosi vaikuttaa tunteita elähdyttävästi ja palauttaa tunteet tasapainoon kuluttavan ja stressaavan elämänvaiheen jälkeen. Väri stimuloi sisäistä elämää ja antaa sysäyksen suhdeongelmien ratkaisemiseksi. Mentaalisella alueella turkoosin vaikutus on tietoisuutta avartava ja virkistävä, ja se luo mielen tasolla ennakkoluulottomuutta, herättää uusia tuoreita ajatuksia ja edesauttaa selkeää itseilmaisua. Turkoosi on suositeltava väri mielen ja tunteiden uupumustiloissa.

 

Henkisellä tasolla turkoosi edustaa hengen puhtautta. Se toimii yhdistävänä linkkinä maaplaneetan energioiden ja sisätasojen henkisten energioiden välillä. Ihmisen kateenkorva-chakra latautuu turkoosin voimasta, ja fyysisen kehon eteerinen puolisko eetterikeho saa turkoosista vahvistusta. Sinivihreä väri parantaa puhdistamalla, virkistämällä ja elävöittämällä ihmisen koko olemusta.

 

Turkoosit jalokivet

 

Jalokivien maailmasta löytyy hienoja sinivihreää värähtelyä säteileviä kiviä. Turkoosi on opaakki taivaansininen, sinivihreä tai omenanvihreä kivi. Sitä on kautta historian pidetty suojelevana ja onnea tuottavan kivenä. Feminiinisten voimien edustajana se tuo herkkyyttä, kasvattaa myötätuntoa, lisää anteeksiantoa ja avaa luovuutta. Intiaaneille turkoosi oli Maa-äidin sydän, joka antoi kyvyn ymmärtää luontoa. Kivi symboloi äärettömyyttä ja ihmisen yhdistymistä kokonaisuuteen.

 

Sinertävänvihreä amatsoniitti puolestaan antaa rohkeutta ja kasvattaa henkistä riippumattomuutta. Kivi on kurkkukeskuksen vapauttaja, ja se kannustaa suoraviivaiseen puheilmaisuun ja toimintaan. Amatsoniitti lievittää apaattisuutta ja masennusta ja sopii ihmisille, joiden on vaikea vetää omia terveitä rajojaan. Tämä soturikivi kuvastaa totuutta ja vilpitöntä, sydämestä kumpuavaa ilmaisua. Idässä kiven on uskottu antavan ihmiselle profetoimisen lahjan.

 

Beryllien ryhmään kuuluva akvamariini on sinivihreä jalokivi, jolla on hyvin korkea ja puhdistava värähtely. Sen energian sanotaan olevan yhteydessä Neitsyt Mariaan. Akvamariini avaa sekä selväkuuloisuutta että selvänäköisyyttä ja opettaa kuuntelemaan korkeamman itsen, sielun, ääntä. Latinan ’aqua mare’ tarkoittaa merivettä, ja tässä hätkähdyttävän kauniissa kivessä voikin nähdä auringon välkkeen meren laineilla ja aistia yhteyden uuden ajan parantajiin, delfiineihin ja valaisiin.

 

Jalokivien kanssa tehdään yhteistyötä monella tapaa. Turkoosit kivet hoitavat värähtelyllään, kun niitä kannetaan koruissa, pidetään kädessä tai sijoitetaan sopivaan paikkaan huoneessa, jossa työskennellään tai oleskellaan. Kiven kanssa voi hengitellä tai meditoida turkoosia väriä, ja sen avulla voi hoitaa energiakeskuksiaan. Kiven voi myös ohjelmoida auttamaan omaa kehitystä vaikkapa tunteiden selkiinnyttämiseksi, luovuuden lisäämiseksi tai itseilmaisun parantamiseksi.

 

Turkoosit tuoksut

 

Myös kasveista saatavilla eteerisillä öljyillä on kullakin oma värähtelynsä, ja turkoosia energiaa värähtelevät myrtti (Myrtus communis), niaouli (Melaleuca viridiflora), teepuu (Melaleuca alternifolia) ja laakeri (Laurus nobilis). Teepuu ja niaouli ovat vastustuskykyä vahvistavia, voimistavia ja puhdistavia öljyjä. Ne suojaavat ihmisen auraa. Myrtti rauhoittaa tunteita ja herkistää totuudelle ja kauneudelle. Laakeri vahvistaa intuitiota ja auttaa tunteiden sanallisessa ilmaisussa.

 

Voit tehdä oman hierontaöljyseoksen kylmäpuristetusta kasviöljystä, esimerkiksi manteliöljystä tai auringonkukkaöljystä, ja haluamistasi eteerisistä öljyistä. Sekoita puhtaaseen tummaan lasipulloon yhteensä 10-20 tippaa eteeristä öljyä 50 millilitraan pohjaöljyä, säilytä pimeässä ja viileässä. Hiero iholle pari kertaa päivässä parin viikon ajan ja pidä tauko ennen uutta kuuria. Katso tarkemmat annostelu- ja käyttöohjeet ja tarkista käyttörajoitukset asiantuntevista aromaterapialähteistä.

 

Kannattaa käyttää jalokiviä ja eteerisiä öljyjä samassa yhteydessä, niin hoitava turkoosi värähtely vahvistuu. Kun meditoit sinivihreä kivi kädessä tai teet värihengitysharjoitusta, polta samalla tuoksulyhdyssä tippa tai pari myrttiä tai laakeria. Huomaat selkeän vaikutuksen. Eteerisen öljyn tuoksu saa olla sitä miedompi, mitä voimakkaammin toivot sen vaikuttavan psyyken alueella.

 

Turkoosi värihengitysmeditaatio

 

Laita soimaan kaunista, rauhallista, ilmavan merellistä musiikkia. Polta tuoksulyhdyssä jotain turkoosia eteeristä öljyä. Ota käteesi turkoosi jalokivi. Istu mukavasti tuolissa selkä hyvin ojennettuna, jalkapohjat lattialla. Sulje silmäsi, rentouta koko kehosi ja anna mielen tyyntyä. Kiinnitä nyt huomio hengitykseesi. Ala hengittää sisään turkoosia väriä ja eteerisen öljyn tuoksua. Uloshengityksellä anna turkoosin värin ja tuoksun levitä kaikkialle kehoosi ja auraasi ympärilläsi. Jatka näin rauhalliseen tahtiin ja tunne hengityksen vaikutukset eri puolella olemustasi. Kun olet hengitellyt sopivan aikaa, ehkä 5-15 minuuttia, päätä harjoitus visualisoimalla itsesi hohtavan valkoisen valon sisään. Näe itsesi täysin terveenä, onnellisena ja tasapainoisena. Kiitä lopuksi jalokiveä, eteeristä öljyä ja turkoosia väriä saamastasi avusta. Avaa silmäsi ja palaa tähän hetkeen.

 

 

Lähdekirjallisuutta

 

Aalto, Marianne (2006): Kivet kertovat. Jalokivet, chakrat ja meditaatio. Kustannus Oy Taivaankaari, Karjaa.

Anderson, Mary (1979): Colour Healing. Chromotherapy and How It Works. The Aquarian Press, Wellingborough, Northamptonshire.

Chiazzari, Suzy (2000): Colour Scents. Healing with Colour & Aroma. The C. W. Daniel Company Limited, Saffron Walden.

Hietanen, Anne (1992): Valonvoimaa. Kivi- ja väriterapiaopas. Oy Aquarian Publications, Hämeenlinna.

Luukkonen, Helena (1991): Parantava sateenkaari. Väriterapiaopas. Oy Aquarian Publications, Hämeenlinna.

Tarma, Kati (1992): Kivien parantava voima. Kustannus Oy Taivaankaari, Helsinki.

 

Copyright Marketta Kivikoski 2009